Het expertisecentrum agro- en biotechnologie focust op vijf domeinen: biotechnologie, dier, groenmanagement, landbouw en voeding. Een team van dertig ervaren onderzoekers focust zich dagdagelijks op drie pijlers: praktijkgericht, wetenschappelijk onderzoek, dienstverlening en navorming.

Praktijkgericht, wetenschappelijk onderzoek

Binnen het domein biotechnologie ligt de focus op plantenveredeling en (moleculaire) laboratoriumtesten voor diergeneeskundige diagnostiek. 

Op het gebied van dieren focust het expertisecentrum zich op het gedrag van honden en ontwikkelt het een observatie- en scoringstool voor pups. 

Binnen ons onderzoeksdomein landbouw zijn we bezig met optimalisatie van het management van varkensbedrijven, professionalisering van de korte keten, insecten als alternatieve eiwitbron en smart farming. 

Vanuit het domein groenmanagement willen focussen we op de inrichting en het beheer van groen. We zijn pionier in Vlaanderen als we het hebben over boombeheer met inzet van drones.  Daarnaast focussen we ons op bodemfysische analyses en lichtgewicht substraten als kanshebbers om te gebruiken op groendaken. 

Binnen het domein voeding ligt een sterke focus op valorisatie van verliesstromen uit de agro- en voedingsindustrie, ontwikkeling van voedingsproducten op maat van specifieke doelgroepen (senioren, sporters, personen met kauw- en slikproblemen, …) en industriële toepassingsmogelijkheden van microgolven: drogen, pasteuriseren, voorgaren, steriliseren en tempereren. VIVES is een door de overheid erkend opleidingsverstrekker, waardoor je als kleine of middelgrote onderneming overheidssteun kunt verwerven om personeelsleden opleidingen te laten volgen.

 

Contact

Expertisecentrum agro- & biotechnologie
Yves De Bleecker

e-mail: yves.debleecker@vives.be
gsm: +32 497 37 90 32 

Dienstverlening

Voor onze dienstverlening kan je terecht in ons Biolab. Dit is het biotechnologisch laboratorium van onze hogeschool waar geregeld samenwerkingen zijn met bedrijven, non-profit organisaties, openbare besturen, steden en gemeenten, diagnostische laboratoria, middelbare scholen, academische instellingen en onderzoeksgroepen. Onze onderzoekers werken er nauw samen met onze studenten biotechnologie en voedingstechnologie

Navormingen

Via een brede waaier van navorming biedt VIVES je de kans om je competenties op zeer gevarieerde domeinen te actualiseren en uit te breiden. Dat kan meteen na je studies of tijdens je professionele loopbaan.