Het expertisecentrum agro- en biotechnologie focust op vijf domeinen: Food Processing, Food & Health, Urban Forestry, Smart Farming en Animal Behaviour. Een team van dertig ervaren onderzoekers focust zich dagdagelijks op drie pijlers: praktijkgericht, wetenschappelijk onderzoek, dienstverlening en navorming.

Varkens in stal

Praktijkgericht, wetenschappelijk onderzoek

Binnen Food Processing en Food & Health ligt de focus op

  • productontwikkeling
  • receptuuroptimalisatie
  • fysio-chemische analyses zoals textuur analyse, pH, wateractiviteit, Brix waarde, vochtgehalte, vetgehalte, eiwitgehalte, vezelgehalte, alcoholgehalte, objectieve kleurmeting, viscositeitsbepaling, bepaling valgetal van bloem
  • industriële microgolftechnologie: drogen, pasteuriseren, voorgaren, steriliseren, tempereren,…
  • microbiologische analyses: houdbaarheid, ziekteverwekkers opsporen
  • onderzoek naar verliesstromen

Op het gebied van Animal Behaviour focust het expertisecentrum zich op het gedrag van honden en ontwikkelt het een observatie- en scoringstool voor pups. 

Binnen ons onderzoeksdomein Smart Farming zetten we in op verdere professionalisering van de korte keten, insecten als alternatieve eiwitbron, plantenweefselteelt en de verschillende smart farming toepassingen op het land. 

Vanuit het domein Urban Forestry focussen we op de inrichting en het beheer van groen. We zijn pionier in Vlaanderen als we het hebben over boombeheer met inzet van drones.  Daarnaast focussen we ons op bodemfysische analyses en lichtgewicht substraten als kanshebbers om te gebruiken op groendaken. 

VIVES is een door de overheid erkend opleidingsverstrekker, waardoor je als kleine of middelgrote onderneming overheidssteun kunt verwerven om personeelsleden opleidingen te laten volgen.

 

Contact

Expertisecentrum agro- & biotechnologie

Yves De Bleecker


e-mail: yves.debleecker@vives.be

gsm: +32 497 37 90 32 

Persoon met blauwe handschoenen en glazen staaltje

Dienstverlening

Voor onze dienstverlening kan je terecht in ons expertisecentrum. Afhankelijk van de vraag gaan we vaak aan de slag in het FoodLab, het BioLab, het Urban Forestry Lab of het bodemfysisch lab. De labo-omgevingen zijn de ideale locatie om samen te werken met bedrijven, non-profit organisaties, openbare besturen, steden en gemeenten, diagnostische laboratoria, middelbare scholen, academische instellingen en onderzoeksgroepen. Onze onderzoekers werken er ook nauw samen met onze studenten biotechnologie en voedingstechnologie

Navormingen

Via een brede waaier van navorming biedt VIVES je de kans om je competenties op zeer gevarieerde domeinen te actualiseren en uit te breiden. Dat kan meteen na je studies of tijdens je professionele loopbaan.