Jouw online leeromgeving

Toledo is het intranet voor alle studenten van VIVES. Je vindt er een overzicht van alle opleidingsonderdelen waar je voor bent ingeschreven en bijhorende cursussen. Je kunt er ook contact opnemen met je docenten en de laatste mededelingen raadplegen die bij je opleiding horen alsook via Blackboard Collaborate deelnemen aan online lesmomenten. Toledo staat voor TOetsen En Leren Doeltreffend Ondersteunen.

Toegang tot Toledo

Informatie over en ondersteuning bij het gebruik van de elektronische leeromgeving Toledo vind je vanaf volgende rubriek op deze pagina. 

Om je onmiddellijk aan te melden op Toledo, volg je volgende stappen:

 • Klik op de knop 'Ga naar Toledo'.
 • Log in met je VIVES-account (r-nummer) en wachtwoord, in combinatie met de 2FA.
 • Daarna ben je ingelogd op het Toledo-portaal.
2 studenten achter laptop

Een centrale omgeving waar je alle informatie terugvindt

Voor elk opleidingsonderdeel dat je volgt, is er automatisch een omgeving in Toledo voorzien waarin alle aanvullende informatie beschikbaar is, zoals de studiewijzer, presentaties die de docent in zijn lessen heeft gebruikt... Ook kan je via die weg rond bepaalde inhouden uit een opleidingsonderdeel met medestudenten discussiĆ«ren.

Binnen Toledo wordt de toepassing Blackboard of Class Collaborate gebruikt om online lesmomenten vanop afstand te kunnen organiseren binnen de Toledo-cursus. Hierbij zijn extra functionaliteiten aanwezig zoals delen van het computerscherm en op een whiteboard brainstormen rond bepaalde ideeƫn.

Naast Toledo-cursussen (die bij een opleidingsonderdeel horen) heb je vaak ook toegang tot community's. Dit kan bijvoorbeeld een omgeving zijn waar algemene informatie of documenten kunnen geraadpleegd worden over de opleiding die je volgt. Denk bv. aan documenten voor je stage of contactgegevens van de stagebegeleider of je studie- en trajectbegeleider.

Man met hoofd op toetsenbord laptop

Hoe gebruik je Toledo?

Omdat Toledo de elektronische leeromgeving is waar je voor al je opleidingsonderdelen mee aan de slag zal gaan, zijn er enkele praktische afspraken bij het werken met Toledo:

 • Raadpleeg je Toledo-omgeving elke werkdag. Via de berichten (mededelingen) en updates kan je zo heel tijdig zien welke documenten zijn toegevoegd en of je bepaalde zaken moet voorbereiden tegen een lesdag.
 • Kijk bij het begin van het academiejaar zeker na of je voor elk van de opleidingsonderdelen die op je individueel studieprogramma (ISP) staan ook effectief een Toledo-cursus terugvindt in je Toledo-omgeving. Dit proces gebeurt automatisch, maar indien een cursus zou ontbreken, dan neem je contact op met je studietrajectbegeleider.
 • Bij wijziging of een fout in je ISP, kan het zijn dat je in je Toledo-omgeving nog cursussen hebt staan die niet (meer) op je ISP staan. Hiervoor schrijf je je dan best zelf manueel uit. Ondersteuning hierbij vind je in het bijhorende filmpje op deze pagina.

Om in te loggen in Toledo gebruik je VIVES-gebruikersnaam (r-nummer), je wachtwoord en multifactorauthenticatie.

Migratie naar de vernieuwde cursusomgeving Toledo Ultra

Een elektronische leeromgeving ondergaat op geregelde basis veranderingen. Op dit moment is binnen de Associatie het proces bezig om te migreren naar de nieuwste Blackboard-omgeving: Blackboard Learn Ultra, kortweg (Toledo) Ultra. Zo kunnen we werken in een elektronische leeromgeving die perfect aangepast is aan de huidige noden in het hoger onderwijs. Deze verandering brengt heel wat nieuwe mogelijkheden met zich mee, maar vraagt uiteraard ook een aanpassing! Omdat het migratieproces een heel omvangrijk proces is, bestaat dit proces uit pilootprojecten over meerdere academiejaren heen. Het doel is om in academiejaar 2024-2025 met iedereen te starten in die vernieuwde leeromgeving.

Het academiejaar 2023-2024 is voor onze elektronische leeromgeving Toledo dan ook een heel speciaal jaar. Aangezien we immers in een overgangsperiode zitten, betekent dit dat je hoogstwaarschijnlijk zal werken met de twee beschikbare types cursusomgeving: de gekende, oude cursusomgeving Original en de vernieuwde cursusomgeving Ultra. De toegang tot elke vorm van Toledo-cursus gebeurt sowieso vanuit het Toledo-portaal! Verder op deze pagina is een filmpje beschikbaar dat je in een tiental minuten wegwijs maakt in de omgeving: Hoe open ik een Ultra-cursus? Hoe bekijk ik de cursusdocumenten? Hoe dien ik een opdracht in? Hoe maak ik een toets? Hoe neem ik deel aan een discussie? ...

Bekijk dit filmpje zeker vooraleer aan de slag te gaan in een Ultra-cursus op Toledo. 

Online examenomgeving: xToledo

xToledo is de online examenomgeving van de Associatie KU Leuven waar een toets of een opdracht met Toledo-tools kan afgelegd worden en waarbij de voortgang van de toets zichtbaar is voor de docent. Dat examen kan daarnaast extra beveiligd worden met de online toezichtstool Proctorio.

Meer info over xToledo >

Hulp en training

Hieronder vind je heel wat informatie ter ondersteuning, zowel voor de oude cursus-omgeving Toledo Original als voor de nieuwe omgeving Toledo Ultra. 

Toledo Ultra

Toledo Original

In het filmpje "Toledo-cursus" wordt in een notendop getoond hoe een Toledo-cursus in de oude omgeving Original is opgebouwd.

 • 0:00 Een Ultra-cursus openen 
 • 0:29 Algemeen overzicht Ultra-cursus 
 • 0:48 De menubalk met Toledo-portaalknop en ECTS 
 • 1:05 De navigatiebalk, met i.h.b. agenda, mededelingen, discussies, cijferlijst, berichten en groepen 
 • 2:44 Details en acties, met i.h.b. docent berichten en deelnemen aan Class Collaborate-sessie 
 • 3:19 Cursusinhoud - algemene opbouw 
 • 3:46 Document 
 • 4:36 Map 
 • 5:00 Leermodule 
 • 5:56 Discussie 
 • 6:18 Conversatie 
 • 6:53 Opdracht 
 • 7:58 Toets 
 • 8:57 Terugkeren naar Toledo-portaal 
 • 9:05 Notificaties Ultra-cursussen

Om aan de slag te gaan met Blackboard Collaborate in een Toledo-cursus opgebouwd in de oude cursusomgeving Original, bekijk je onderstaande handleiding. Daarin wordt uitgelegd hoe je kan deelnemen aan een sessie in Blackboard Collaborate.

Quickstarter-BlackboardCollaborate.pdf

Werken met Class Collaborate vanuit de nieuwe cursusomgeving Ultra? Enkel de toegang is anders dan in de oude cursusomgeving Original. Je vindt de knop naar Class Collaborate als onderdeel van de rubriek 'Details en acties'.

Ondervind je problemen? Er is een uitgebreide helppagina beschikbaar van Blackboard Collaborate. Je vindt er bijvoorbeeld uitleg hoe je toestemming kan geven aan de browser om je webcam te activeren.

Problemen en vragen?

Ervaar je nog een probleem of heb je nog een specifieke vraag, ga dan even naar de servicedesk!