Grow your future - Quote VIVES

Verschillende samenwerkingsvormen zijn mogelijk. Dit kan gaan van kortlopende dienstverleningsopdrachten tot het leveren van ondersteuning bij projecten op lange termijn. VIVES is overigens erkend dienstverlener voor de KMO portefeuille van Vlaio. Het lab biedt plaats aan onderwijsactiviteiten in de bachelor agro- en biotechnologie, en verwelkomt op regelmatige basis middelbare scholieren voor wetenschapsvoorlichting of GIP-stages. Via een bezoek aan ons BioLab ontdek je al onze fysieke laboruimtes en de mogelijkheden die ze met zich meebrengen in de specialisatie Food Processing, Food & Health, Urban Forestry, Smart Farming en Animal Behaviour.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor moleculair-biologisch onderzoek: PCR, real-time PCR, sequencing, fragmentanalyse. Expertise is aanwezig op vlak van ontwikkeling en implementatie van (q)PCR toepassingen, identificatie van micro-organismen, verwantschapsanalyses,… Verder kunnen chromosoomkleuringen en -tellingen worden uitgevoerd. Ook op vlak van eiwittechnologie is de nodige uitrusting aanwezig (ELISA, SDS-page, Western blot).

Een testkeuken en labo-analysetoestellen (aw-toestel, universele testmachine, droge stoftoestel, pH-meter, EC-meter, Minolta kleurmeter, incubatoren, toestellen voor Kjeldahlanalyse, viscosimeter,…) Voor de productie van testbatches op bedrijfsniveau wordt samengewerkt met de Food Pilot (ILVO).

Food Processing / Food & Health

 • Productontwikkeling of receptuuroptimalisatie voor je bedrijf of organisatie vanaf brainstorming rond een idee tot de realisatie van je project.
 • Fysico-chemische analyses: textuur analyse, pH, wateractiviteit, Brix waarde, vochtgehalte, vetgehalte, eiwitgehalte, vezelgehalte, alcoholgehalte, objectieve kleurmeting, viscositeitsbepaling, bepaling valgetal van bloem
 • Industriële microgolftechnologie: drogen, pasteuriseren, voorgaren, steriliseren, tempereren,…
 • Microbiologische analyses: houdbaarheid, ziekteverwekkers opsporen
 • Onderzoek naar de verliesstromen van voeding binnen je bedrijf
 • Producten laten beoordelen door een smaakpanel (van 30, 70 of 100 personen) op smaak, geur, uitzicht, textuur, verpakking,… Er kan gekozen worden om één product te laten beoordelen of om meerdere producten ten opzichte van elkaar te vergelijken. Nadien bezorgen we een verslag en bijhorende adviezen. Bovendien kan je beroep doen op specifieke smaakpanels, bijvoorbeeld voor senioren.
 • Alcoholbepaling in bier, wijn, schuimwijn, likeur, dik vloeibare likeur (zoals advocaat) of andere alcoholhoudende drank (via accijns-erkende destillatiemethode volgens de Europese richtlijn 1108/825)
 • Het opmaken van het etiket of de technische fiche van een voedingsproduct volgens de wettelijke normen (Verordening (EU) nr. 1169/2011). Ook kan de voedingswaarde van het product berekend worden met behulp van de Nubel Voedingsmiddelentabel.
 • HACCP: advies bij opstellen HACCP-plan, advies bij actieplan in navolging van externe audit, advies bij interpretatie en implementatie van de autocontrolegids van uw sector, uitvoeren van analyses om de GMP ‘reiniging en desinfectie’ te valideren, controle van de handhygiëne op uw bedrijf of een HACCP-opleiding op maat van uw bedrijf.

Urban Forestry

Waarom doen sommige planten of bomen het goed en andere niet? In aanvulling met een chemische bodemanalyse is een degelijke beoordeling van de bodemstructuur onontbeerlijk. Daarom bieden wij een bodemfysische analyse op maat. Daarbij beoordelen we de profielontwikkeling, de bodemverdichting, het potentieel plantbeschikbaar water, het bodemleven, de pF karakteristiek,...

Daarnaast kan je ook bij ons terecht voor:

 • Opmaak van een bomenplan: dit gebeurt meer en meer in opdracht van steden en gemeenten.
 • Groenbeheer via drone mapping
 • Onderzoek naar de implementatie van groendaksubstraten

Smart Farming

 • Professionaliseren van de korte keten
 • Insectenkweek: bepalen voederbehoefte, voedertesten, waardebepaling reststromen, huisvesting, klimaat en management
 • In vitrocelkweek: BioLab beschikt over de infrastructuur voor in vitrocultivatie van menselijke en dierlijke cellijnen op kleine of middelgrote schaal. Op regelmatige basis worden cellen gekweekt voor externe partners zoals ziekenhuislaboratoria.
 • Plantenweefselteelt: de vermeerdering van planten in proefbuizen onder steriele omstandigheden via diverse protocols. De bedoeling is om planten optimaal te onderhouden of te vermeerderen. Ook specifieke toepassing zoals embryo rescue, viruseliminatie via meristeemcultuur, chromosoomverdubbelingen en genetische modificatie behoren tot de mogelijkheden.
 • Heel vaak zijn onze studenten van de afstudeerrichting biotechnologie te vinden in de laboruimtes.

Animal Behaviour

 • Parasitologisch onderzoek: In het kader van practica, stages, wetenschapsvoorlichting, GIP stages en studentenprojecten wordt regelmatig parasitologisch (mest)onderzoek bij dieren uitgevoerd.
 • Insectenkweek: bepaling voederbehoefte, huisvesting, klimaat en management. De expertise focust vandaag op de meelworm (Tenebrio molitor) en zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens) maar herbergt ook ervaring met andere insecten en zijn pestsoorten.
 • Plannen opzetten om het welzijn van dieren te verbeteren
 • Onderzoek naar het gedrag van honden

 

Ontdek alle labs

Foodlab
FoodLab

‘We care for food.’ Het FoodLab ademt voeding en gezondheid. In het FoodLab vind je de mensen, de kennis en de infrastructuur om je ideeën vorm te geven.

DroneLab

VIVES DroneLab, a research facility of VIVES University of Applied Sciences in Ostend, Belgium, is a key institution for development of sustainable drone applications.

Stimulhome
sTimul

sTimul is een zorgethisch lab dat zorgverleners, leidinggevenden en studenten uit de zorg- en welzijnsorganisaties het perspectief van zorgontvangers laat verkennen. Dit doen we aan de hand van prikkelende ervaringsgerichte methodieken.

Zorglab
ZorgLab

In het ZorgLab kan je terecht met alle vragen en ideeën op vlak van gezondheidstechnologie. Je vindt er de mensen, de kennis en de infrastructuur om jou verder te helpen.

gezelschapsspel
SpellenLab

Het SpellenLab is een onderdeel van Hogeschool VIVES en werkt rond de integratie van bord- en gezelschapsspellen in het werken met kinderen, jongeren of volwassenen. Onze aandacht gaat vooral naar het onderwijs en de zorgsector.

Simlab
SimLab

SimLab ondersteunt zorgverleners om te blijven evolueren door middel van hoogtechnologische simulaties die de hulpverlener in een levensechte omkadering het werkveld leren kennen of situaties kunnen inoefenen.

Maaklab
MaakLab

MaakLab is een inspirerend atelier waar volop wordt ingezet op co-creatie, de ontwikkeling van technische competenties én innovatie.

Livelab
LiveLab

Binnen het LiveLab gaat VIVES aan de slag met studenten, docenten, professionals, en inwoners van Vlaamse gemeenten en steden. In deze real-life setting creëert VIVES een vernieuwde leer- en werkomgeving waarin interdisciplinaire samenwerking centraal staat.

Dronelab
DroneLab

VIVES DroneLab is een belangrijk kenniscentrum voor de ontwikkeling van duurzame dronetoepassingen. Het Dronelab is gevestigd aan VIVES Oostende VLOC.

Biolab
BioLab

BioLab is een biotechnisch laboratorium op de campus van VIVES Roeselare waar onderwijs en onderzoek sterk verweven zijn.