Je kan een leerroute kiezen die het best bij jouw voorkeur van leerstijl en je persoonlijke situatie aansluit. Tijdens de praktijkgerichte opleiding ondersteunt een gemotiveerd docententeam jou. Je krijgt de kans om je lesvaardigheden aan te scherpen tijdens oefendagen. De persoonlijke begeleiding en de sterke samenwerking met het onderwijsveld zorgt ervoor dat jij kan groeien tot een gepassioneerde leraar.

In de tweede en zeker in de derde opleidingsfase is er een ruim aanbod aan keuzetrajecten zoals verdieping in het buitengewoon onderwijs, zorg, herstelgericht en verbindend werken, ... internationale uitwisselingsprogramma’s in Europa en daarbuiten. Je kan ook enkele vakken volgen aan de universiteit en zo ervaren of een universitaire vervolgopleiding misschien iets voor jou is. Een waaier aan mogelijkheden om je horizon te verruimen.

Ruimer bekeken is een lerarenopleiding ook een algemeen vormende basisopleiding met ruime aandacht voor communicatie en omgang met mensen. Een professionele beroepsuitweg vind je na een lerarenopleiding zeker niet enkel in het onderwijs, maar ook in andere educatieve organisaties en diensten.

Leraar kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs (bepaalde onderwijsvakken) zijn knelpuntberoepen en kan je als VDAB-student via contactonderwijs volgen zonder je uitkering te verliezen. 

infographic over de starttoets lerarenopleiding Vlaamse overheid

Starttoets lerarenopleiding

Wil je je graag inschrijven voor de lerarenopleiding voor academiejaar 2023-2024?

Dan ben je verplicht een starttoets voor het vak Nederlands af te leggen.

Zo krijgen we een beter zicht op jouw startniveau.

  • Je schrijft je in voor de starttoets Nederlands.
  • Je legt de test af op een datum naar keuze in één van de campussen van de Vlaamse hogescholen. Het is nodig dat je je op voorhand inschrijft via het platform voor de starttoets lerarenopleiding.
  • Niet geslaagd? Geen nood! Als je het streefcijfer voor Nederlands niet behaalt, kan je toch starten. In dit geval volg je een online remediëringstraject tijdens het eerste jaar.

Meer informatie: Starttoets lerarenopleiding | De Vlaamse Hogescholenraad

Als student voor de lerarenopleiding lager onderwijs leg je naast de starttoets Nederlands, bijkomend een starttoets voor wiskunde en frans af.

Deze starttoetsen kan je gewoon van thuis uit online afleggen. De test zal je terugvinden op hetzelfde platform vanaf 26 juni. Als je het streefcijfer voor wiskunde of frans niet behaalt, kan je toch starten. Een online remediëringstraject volgen is hiervoor niet verplicht. 

Onderwijs #veryvives

Maak kennis met de VIVES-familie. Jouw foto hier? Tag ons op Instagram met @viveshogeschool en gebruik #veryvives.