Het ZorgLab focust op hoe gezondheidstechnologie kan worden gebruikt om levenskwaliteit te verbeteren in het dagdagelijkse leven. Voor ons is de inzet van technologie onlosmakelijk verbonden met de vraag hoe we gebruikers kunnen versterken om zelf te beslissen hoe technologie maximaal op hun maat kan afgestemd worden.

Hoe gezondheidstechnologie jou kan helpen? We vertellen er graag meer over in onderstaande korte kennisclip.

Het lab

Het ZorgLab is een dynamische woonomgeving met een keuken, leefruimte, slaapkamer en badkamer. In elke ruimte vind je tal van vooruitstrevende laag- en hoogtechnologische oplossingen op vlak van gezondheid die vandaag op de markt beschikbaar zijn. Ook prototypes van innovatieve producten stellen we er aan je voor.

Het lab is uitgebouwd als interactieve leer- en experimenteerruimte voor onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Cocreatie en interprofessionele samenwerking staan er centraal. Studenten gaan aan de slag met concrete vragen uit de praktijk en oefenen er nieuwe vaardigheden die hen klaarstomen voor de arbeidsmarkt van morgen, onderzoekers en ondernemingen testen prototypes en nieuwe ontwikkelingen om die zo goed mogelijk af te stemmen op alledaagse noden, zorg- en welzijnsorganisaties kloppen aan met vraagstukken waarvoor ze een haalbare oplossing zoeken … Kortom: het ZorgLab is er voor iedereen!

Benieuwd naar het lab? De virtuele rondleiding licht een tipje van de sluier op. Of, vraag hier direct je rondleiding in het ZorgLab aan.

virtuele rondleiding

EXPERTISE, PROJECTEN EN SAMENWERKINGEN

Alles wat we in het ZorgLab doen, is er voor, door en met mensen. In nauwe samenwerking met de studiegebieden, de expertisecentra, de andere labs en met een brede waaier aan zorgorganisaties en bedrijven ontwikkelen we vandaag voornamelijk expertise in de domeinen:

• Behoud van zelfstandigheid
• Digital health
• Fysieke gezondheid
• Mentale gezondheid

Age independently

Langer zelfstandig thuis wonen dankzij de aanpassing van huisvesting en openbare ruimte, en de preventie van sociaal isolement.

foto zorglab

Assistieve technologie bij ontslag in het ziekenhuis

Charlotte, student zorgtechnologie, onderzoekt in AZ Groeninge hoe bestaande databases rond zorgtechnologie optimaal kunnen ingezet worden door zorgpersoneel, zodat zij steeds technologie op maat van hun patiënt kunnen voorstellen.

persoon met rolstoel in zorglab

‘Caring Technology Principles’ als basis voor succesvolle zorgtechnologie

Uittesten van de principes naar inzetbaarheid en implementatie in onderwijs, onderzoek en het werkveld.

Lees meer >

Go Baby Go Belgium by VIVES

Kinderen met een beperkte mobiliteit ontdekken zelf de wereld d.m.v. een gepersonaliseerd elektrisch wagentje.

rolstoel aan trap

Leidraad rolstoeltoegankelijkheid woningen

Jorien, student zorgtechnologie, brengt verbeteringen voor de toegankelijkheid van het ZorgLab in kaart o.b.v. specifieke persona en bundelt deze in een gids rolstoeltoegankelijkheid voor bouwheren, architecten en aannemers.

Live@Home with cognitive disability

Zorgtechnologie als hefboom tot onafhankelijker leven en wonen.

PROOF

Ontwikkeling van voeding op maat van de zorgvrager.

Zorgroute arbeidsmarkt

(Toekomstige) Zorgverleners versterken in competenties interprofessioneel samenwerken, technologische wendbaarheid, intrapreneurship en ethisch handelen.

Health Care Accelerator

Ontwikkeling van concept dat toelaat dat ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

HELIS Academy

HELIS Academy wil de noodzakelijke competenties in life sciences jobs en huidige trainingstrajecten beter op elkaar afstemmen.

Stay@home with dementia

Bedrijven specifieke expertise bijbrengen om hun producten en diensten beter af te stemmen op de noden van de doelgroep personen met lichte dementie zodat ze beter inzetbaar zijn.

We-Lab for Health, Technology and Movement

Infrastructurele en operationele uitbouw van het VIVES ZorgLab.

Aanpasbare bordenverhoger voor meer zelfstandigheid, efficiëntiewinst en tijdswinst in de brede zorgsector

Ontwikkeling van een multifunctionele bordverhoger om het eten bij mensen met een beperking te vereenvoudigen en zo hun welzijnsgevoel te verhogen.

eUlift+

Uitbreiding van de eUlift app, ontwikkeld om rugklachten bij zorgverleners te voorkomen en verlichten, met verplaatsingstechnieken voor de patiënt met obesitas.

Geïnspireerd? Neem vrijblijvend contact op

Ingeborg Simpelaere

ingeborg.simpelaere@vives.be

VIVES campus Brugge Xaverianenstraat

Xaverianenstraat 10

8200 Brugge

Partnerbedrijven

Het ZorgLab biedt een onafhankelijk kennis-, advies- en onderzoeksplatform. Via samenwerkingsakkoorden met een brede waaier aan technologische bedrijven kunnen we vlot inspelen op de snel evoluerende markt van gezondheidstechnologie.

partnerbedrijven