Accounting Administration via afstandsonderwijs

Accounting Administration via afstands-onderwijs
Graduaat Accounting Administration via afstandsonderwijs aan VIVES Zuid

In deze praktijkgerichte graduaatsopleiding leer je de boekhouding beheren van A tot Z! Het gaat van inboeken van facturen, over verzamelen van financiële gegevens, naar BTW aangiftes, jaarrekeningen opstellen en analyseren, belastingaangiftes, tot communicatief sterk staan om je dossiers toe te lichten.

boekhouden, fiscaliteit, wetgeving en social skills

In de praktijkgerichte graduaatsopleiding Accounting Administration focussen we vooral op de kennis en vaardigheden nodig om te kunnen starten of door te groeien in een administratief/boekhoudkundige job. Het gaat dan inhoudelijk voornamelijk over boekhouden, fiscaliteit, wetgeving, social skills ...

We stomen je klaar voor een boekhoudkundige functie in een brede financiële omgeving. Je kunt aan de slag als boekhouder in een kmo, vzw of in een boekhoudkantoor. Via het traject in afstandsonderwijs, kun je de opleiding bovendien perfect combineren met een fulltime job en gezinsleven! Je studeert vrij van tijd en ruimte en op je eigen tempo!

 

NIEUW vanaf september 2021:

 • Voor het dagtraject krijg je vanaf het 2de jaar de keuze tussen 2 trajecten: Business of Accounting.
  Meer info hierover bij "Welke vakken staan op het programma" hieronder
 • Specifiek voor werkende studenten: Flex traject
  We stellen een traject op maat op volgens je eigen mogelijkheden en voorkeuren (dag- avond- afstand gecombineerd).
  Dit om studeren, werk, gezin, ... op elkaar af te stemmen! 
  Folder kan je hieronder vinden.
   

HWB_folder_Flextraject_AccountingAdministration_online.pdf

 

 

Accounting Administration studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

We kunnen de inhouden indelen in enkele belangrijke pijlers:

 • beroepsgerichte aspecten met betrekking tot accountancy / boekhouden: dubbel boekhouden, toegepast met boekhoudsoftware, vennootschapsboekhouden analytisch boekhouden of kostprijsberekening
 • beroepsgerichte aspecten met betrekking tot fiscaliteit: BTW, personenbelasting, vennootschapsbelasting
 • juridische basiskennis: burgerlijk recht, economisch- en vennootschapsrecht, sociaal recht
 • managementaccounting: financiële aspecten van de activa en passiva, Excel, budgettering, financiële analyse, ERP
 • social skills: communicatieve vaardigheden, voorbereiding werkplekleren
 • integratie op de werkplek: er is een voortdurende wisselwerking tussen de geziene inhouden in de aangeboden vakken en de toepassing van deze verworven kennis op de werkplek.

Troeven van Accounting Administration via afstandsonderwijs bij VIVES

 • Docenten met praktijkervaring, reële cases in samenwerking met het werkveld, bedrijfsbezoeken, gastcolleges, … zorgen voor een praktijkgerichte opleiding.
 • Je kan (fulltime) werken en tegelijkertijd een diploma hoger onderwijs behalen
 • Je studeert van thuis uit op het moment dat het past voor jou, met begeleiding op maat
 • Je krijgt de kans om binnen je huidige job door te groeien of om een carrière switch te maken
 • Opleiding is erkend voor opleidingscheques en KMO portefeuille.
 • Eigen flexibel traject
  • Programma inhoud op maat, er wordt rekening gehouden met de competenties die je al hebt verworven.
  • Programma traject op maat, volgens de eigen situatie en mogelijkheden
 • Ruime component “werkplekleren” zorgt ervoor dat je het werkveld steeds beter leert kennen.
 • Werkzekerheid troef! De vraag naar afgestudeerden accounting administration is veel groter dan het aanbod. Het beroep van accountant is en blijft een knelpuntberoep!
 • Ga aan de slag bij om het even welke organisatie: accountantskantoren, KMO’s en grote multinationals, non-profitorganisaties, de overheid (bv fiscus), … of word zelfstandig.

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Bij het traject via afstandsonderwijs bepaal je als student zelf je studieroute.

Je studieprogramma is een traject op jouw maat. De duur van de opleiding verschilt van student tot student. Dit is grotendeels afhankelijk van de tijd die jij kan spenderen om met je studie bezig te zijn. Het is daarnaast mogelijk dat je op basis van eerder verworven kwalificaties (diploma's, attesten …) of bepaalde werkervaring in aanmerking komt voor vrijstellingen en dus bepaalde opleidingsonderdelen (vakken) niet meer hoeft af te leggen.

Volg je het modeltraject, dan kan je in 3 jaar afstuderen, maar dit is maar één van de vele mogelijkheden.

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

VIVES biedt je de mogelijkheid om, onder deskundige begeleiding, een volwaardig graduaatsdiploma op afstand te behalen. De theorie verwerk je op zelfstandige basis van thuis uit, hiervoor hoef je dus niet naar de campus te komen.

Het studiemateriaal is zo ontworpen dat je het zelfstandig kan doornemen en verwerken. De studiewijzer is daarbij je centrale infodocument per opleidingsonderdeel: hierin staan je leerdoelen (wat er van je verwacht wordt), praktische informatie en de manier waarop je geëvalueerd zal worden. Handboeken en syllabi kunnen worden aangekocht via onze webshop. Naast de handboeken en syllabi is er ook ons digitaal leerplatform Toledo met aanvullend studiemateriaal zoals oefeningen, filmpjes van opgenomen lessen ter verheldering van de cursusinhoud, discussiefora waar je met vragen terecht kan…

Zelfstudie wil niet zeggen dat je er alleen voor staat, er zijn heel wat mogelijkheden tot begeleiding. Vragen stellen en contact is mogelijk met docenten via mail en Teams. Wil je ons advies bij het samenstellen van je traject of heb je specifieke vragen rond studieplanning en studeren, dan kan je uiteraard ook bij de opleidingsverantwoordelijke terecht.

Hoe verloopt mijn stage/werkplekleren?

In de loop van de opleiding is er heel wat werkplekleren voorzien, ongeveer 80 dagen. Bij het traject in afstandsonderwijs kan je de onderdelen werkplekleren opnemen wanneer dit past in je persoonlijke planning. Dit kan vanaf het eerste jaar zijn, maar dit is geen verplichting. Je kan het werkplekleren uitvoeren binnen je eigen job van zodra je een administratief/boekhoudkundige functie hebt.

Waar en wanneer leg ik examens af?

Elk opleidingsonderdeel wordt uiteraard geëvalueerd. Hoe dit gebeurt (schriftelijk, mondeling, opdracht, etc), wordt duidelijk omschreven in de studiewijzer – een soort van handleiding – bij het opleidingsonderdeel zelf.

We vinden het belangrijk dat studenten die op afstand studeren ook op een flexibele manier examen kunnen afleggen. Voor elk opleidingsonderdeel zijn er per academiejaar minstens vier (elk kwartaal) examenmomenten. Examens vinden plaats in het examencentrum. Je kan je inschrijven/uitschrijven voor een examen tot uiterlijk vijf kalenderdagen voor het examenmoment. De locatie (gebouw + lokaal) en het tijdstip worden per vak steeds duidelijk gecommuniceerd. Lukt het je niet om voor een bepaald examen tot in Kortrijk te komen, dan kan je het examen doorgaans ook op afstand afleggen.

Wanneer kan ik starten met de opleiding?

Dat kan vanaf de derde week van september! je kan ervoor kiezen om slechts met een beperkt aantal opleidingsonderdelen te starten, want je kunt immers tot eind mei opleidingsonderdelen bij opnemen. Ideaal om je studies volledig af te stemmen op jouw situatie. Op onze inschrijvingspagina leggen we je uit hoe je je kunt inschrijven voor deze opleiding.

Om in Vlaanderen te kunnen starten aan een opleiding in het hoger onderwijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen in verband met diploma en taal. Raadpleeg hiervoor de inschrijvingsvoorwaarden voor een graduaatsopleiding. Om te starten met een opleiding op afstand hoef je geen werkstudent te zijn.

Soraja
 Quote signs

Ik maakte op de infodag van VIVES in Kortrijk kennis met het graduaat Accounting Administration, dat de focus vooral op praktijk legt: alles wat je leert, pas je meteen toe tijdens je uitgebreide stages.

Lesinhoud

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Leren zonder lessen

Er zijn geen lesmomenten op de campus en toch sta je er niet alleen voor. Je docenten helpen je volledig op afstand.

Leren zonder lessen

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. Ook Skype maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie accounting-administration?

Verder studeren

Deze opleiding is een goeie voorbereiding op het aanvullingstraject naar de bachelor Accountancy-fiscaliteit. Je kan het bachelordiploma behalen via aan aanvullingstraject van 90 studiepunten.

Aan de slag

Er is een mooie loopbaan voor je weggelegd als boekhouder in een kmo of boekhoudkantoor. Je ondersteunt het beheer van een bedrijf op boekhoudkundig, fiscaal en financieel vlak.

Er is bijzonder veel vraag naar afgestudeerden met het diploma graduaat Accounting Administration. Bovendien is het zo dat als je je wil vestigen als zelfstandig boekhouder, je met dit diploma toegang krijgt tot de examens en stage bij het ITAA.