Accounting administration

Accounting Administration via avondonderwijs

Graduaat in de Accounting Administration via avondonderwijs aan VIVES Zuid

In dit graduaat, perfect te combineren met een voltijdse job, leer je hoe je de boekhouding van A tot Z. In deze praktijkgerichte graduaatsopleiding via avondonderwijs focussen we vooral op de kennis en vaardigheden nodig om te kunnen starten in een administratief/boekhoudkundige job.
Het gaat dan inhoudelijk voornamelijk over boekhouden, fiscaliteit, wetgeving, social skills ...
We stomen je klaar voor een boekhoudkundige functie in een brede financiële omgeving. Een mooie start van een boeiende carrière.

Waar kan ik dit volgen?
opleiding Accounting Administration via avondonderwijs volgen
Payroll

Ben je geboeid door de cijfers achter en in een onderneming? Dan is deze opleiding geknipt voor jou! Een juiste financiële rapportering is van groot belang voor een onderneming. Zonder deze informatie kan de bedrijfsleiding geen correcte beslissingen nemen. Jouw rol in de onderneming of organisatie is dan ook heel belangrijk.

In deze praktijkgerichte graduaatsopleiding leer je de boekhouding beheren van A tot Z! Het gaat van inboeken van facturen, over verzamelen van financiële gegevens, naar BTW aangiftes, jaarrekeningen opstellen en analyseren, belastingaangiftes, tot communicatief sterk staan om je dossiers toe te lichten. 
Stap voor stap verwerf je doorgeen de vakken en op je werkplek de nodige kennis en vaardigheden om daarna onmiddellijk aan de slag te kunnen als boekhouder.
Je bent een onmisbare schakel in het bedrijfsbeleid van een zelfstandig ondernemer of een vennootschap.  

Via het avondtraject kun je de opleiding bovendien perfect combineren met een fulltime job!

 

ACCOUNTING ADMINISTRATION VIA AVONDONDERWIJS studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

We kunnen de inhouden indelen in enkele belangrijke pijlers:

  • beroepsgerichte aspecten met betrekking tot accountancy / boekhouden: dubbel boekhouden, toegepast met boekhoudsoftware, vennootschapsboekhouden analytisch boekhouden of kostprijsberekening
  • beroepsgerichte aspecten met betrekking tot fiscaliteit: BTW, personenbelasting, vennootschapsbelasting
  • juridische basiskennis: burgerlijk recht, economisch- en vennootschapsrecht, sociaal recht
  • managementaccounting: financiële aspecten van de activa en passiva, Excel, budgettering, financiële analyse, ERP
  • social skills: communicatieve vaardigheden, voorbereiding werkplekleren
  • integratie op de werkplek: er is een voortdurende wisselwerking tussen de geziene inhouden tijdens de klassikale lessen en de toepassing van deze verworven kennis op de werkplek.

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt drie jaar in avondonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs.

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Het avondtraject kan je afwerken in drie jaar. Er zijn gemiddeld drie avonden in de week lessen (van 18u30 tot 21u30). Deze theoretische kennis wordt dan tijdens het werkplekleren toegepast.

Dit werkplekleren kun je doen op je eigen werkplek, indien je al een job hebt in de administratief/boekhoudkundige sector.& Is dit niet zo, dan kan je het werkplekleren uitstellen tot je in deze sector actief bent, of buiten je eigen (eventueel deeltijdse) job een werkplek zoeken waar je je boekhoudkundige kennis kan vervolmaken!

De invulling en timing van het werkplekleren wordt individueel bekeken qua timing en ingepland volgens haalbaarheid voor de avondstudenten.

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zes weken les volgt een blok- en evaluatieweek. Afhankelijk van de opleidingsonderdelen die je kiest, zijn flexibele instap- en evaluatiesystemen mogelijk. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kunt meewerken. Daardoor kun je ook betere loonvoorwaarden bedingen.

Je kunt voor deze opleiding ook Vlaams Opleidingsverlof (VOV, bekend als educatief verlof) aanvragen.

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de loop van de opleiding is er heel wat werkplekleren voorzien. Voor het avondtraject kan je de onderdelen werkplekleren opnemen wanneer dit past in je persoonlijke planning. Dit kan vanaf het eerste jaar zijn, maar dit is geen verplichting. Je kan het werkplekleren uitvoeren binnen je eigen job van zodra je een administratief/boekhoudkundige functie hebt.

Studeren in het buitenland

We willen je zeker de kans bieden om tijdens je studies een internationale ervaring mee te pikken. Dit kan eventueel door deelname aan de internationale week voor de boekhouders. Maar we organiseren ook jaarlijks een uitwisselingsproject met Saint-Nazaire. Daarbij word je een week ondergedompeld in een businessgame waarbij je samen met je Franse collega’s de concurrentiestrijd aangaat om met jouw bedrijf als eerste in de ranking te eindigen!

wereldbol

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Soraja
 Quote signs

Ik maakte op de infodag van VIVES in Kortrijk kennis met het graduaat Accounting Administration, dat de focus vooral op praktijk legt: alles wat je leert, pas je meteen toe tijdens je uitgebreide stages.

Lesinhoud

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je kan deze opleiding volgen in zowel dag- als avondonderwijs. Of combinaties van beide. Het dagtraject duurt twee jaar. Over het avondtraject doe je drie jaar. Concreet wordt het academiejaar opgedeeld in kwartalen. Je hebt om de zes weken een evaluatie zodat je nooit grote hoeveelheden leerstof moet verwerken en snel feedback krijgt over je vorderingen. Je krijgt les in kleine groepen met persoonlijke begeleiding. Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren ben je goed voorbereid op een job in een kmo of een boekhoudkantoor. Je kan na je opleiding direct aan de slag. Je sluit je opleiding af met een praktijkproject op je werkplekbedrijf.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in het avondtraject. Deze opleiding vindt ook overdag plaats en er zijn ook combinaties tussen avond- en dagonderwijs mogelijk als dit voor jou een betere oplossing zou zijn.

 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie ACCOUNTING ADMINISTRATION VIA AVONDONDERWIJS?

Verder studeren

Je kunt het bachelordiploma behalen via aan aanvullingstraject van 90 studiepunten. Maar er zijn uiteraard ook nog andere mogelijkheden om je verder bij te scholen. Je opleidingshoofd geeft je graag alle uitleg.

werknemers

Aan de slag

Er is een mooie loopbaan voor je weggelegd als boekhouder in een kmo of boekhoudkantoor. Je ondersteunt het beheer van een bedrijf op boekhoudkundig, fiscaal en financieel vlak.

Er is bijzonder veel vraag naar afgestudeerden met het diploma graduaat Accounting Administration. Bovendien is het zo dat als je je wil vestigen als zelfstandig boekhouder, je met dit diploma toegang krijgt tot de examens en stage bij het ITAA.