Unmanned Aircraft Systems droneproject

Unmanned Aircraft Systems

Bachelor in de luchtvaart, afstudeerrichting luchtvaarttechnologie, specialisatie Unmanned Aircraft Systems aan VIVES Noord

Leren vliegen met drones, dat doe je uiteraard in de opleiding onbemande luchtvaarttechnologie. Je leert ook drones ontwerpen, bouwen en onderhouden.

Waar kan ik dit volgen?
word specialist in de onbemande luchtvaart en drones
Unmanned Aircraft systems student in lab

Je ontdekt al doende de brede inzetbaarheid van drones in sectoren als landbouw, beveiliging en evenementen en haalt je kennis rechtstreeks uit de onderzoeksresultaten van het DroneLab, ons eigen expertisecentrum.

Wie kiest voor de afstudeerrichting luchtvaarttechnologie, kan zich in het laatste jaar verder specialiseren in Unmanned Aircraft Systems. Het gebruik van drones (officieel: Remotely Piloted Aircraft Systems of RPAS) en het aantal toepassingen ervan nemen razendsnel toe. VIVES heeft zelfs een heus DroneLab, waar al jaren onderzoek gevoerd wordt naar hoe drones voor diverse doelen ingezet kunnen worden. Drones in plaats van bijvoorbeeld tractoren zijn al lang geen sciencefiction meer.

De inzet van drones is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving en toepassingen in bijvoorbeeld smart farming, bouw en beveiliging zullen de komende jaren heel sterk toenemen. In deze specialisatie van VIVES waar ontwerp, bouwen, vliegen, onderhoud, verschillende types operaties, toepassingen en business development samenkomen, leer je alles over deze snelgroeiende industrie.

Wat leer ik in deze opleiding?

Ervaren lesgevers uit het werkveld bereiden je hands-on voor om van A tot Z inzetbaar te zijn:

  • De theoretische vliegopleiding is op PPL(A) niveau (Private Pilot Licence) en erkend door EASA-Part FCL zodat je kennis hebt van de meest complexe vliegsituaties voor integratie bemand-onbemand luchtverkeer.
  • Tijdens het praktisch gedeelte dronepiloot wordt je opgeleid volgens het niveau EASA Open en Specific categorie. 
  • Daarnaast krijg je technologische kennis voor het ontwerp, bouwen en onderhouden van fixed wing, single rotary wing, multirotor drones en hybride configuraties.
  • Specialisten uit de industrie maken je in workshops wegwijs hoe drones in de specifieke sectoren zoals smart farming, smart construction, safety & security en evenementen ingezet worden.
  • Je ontwerpt het strategische plan waarmee je binnen jouw bedrijf het verschil maakt.
  • Naast het kunnen vliegen, technologische en operationele kennis, wordt het economische aspect aangeleerd aan de hand van small business projecten.
  • Om de blik te verruimen kan je vrijblijvend mee op bezoek naar internationaal gerenommeerde beurzen.

Na de opleiding kan je gefundeerd vragen beantwoorden zoals:

  • Waar zitten de potentiële toepassingen van drones?
  • Hoeveel investering vergt dat, zowel in tijd als in centen, en zal zich dat voldoende terugbetalen?
  • Wat houdt het managen van een drone project in?
  • Wat zijn de finesses van de beschikbare technologie?
  • Wanneer kan ik zelf vliegen en wanneer is het beter om uit te besteden?
  • Wat kan op operationeel/technisch/juridisch vlak?
  • Hoe blijf ik, ook na deze opleiding, bij in deze snel evoluerende wereld?

Wens je in de toekomst te vliegen met een een sportvliegtuig? Dan moet je enkel nog het PPL examen bij DGLV afleggen en de praktijkopleiding volgen bij een vliegclub.

Heb je reeds een diploma hoger onderwijs of een vlieglicentie? Neem dan contact op want, je hebt mogelijk recht op vrijstellingen.

Tijdens je opleiding wordt je betrokken in de onderzoeksprojecten van het DroneLab zodat je steeds mee bent met de nieuwste evoluties in deze innoverende sector. 

Deze opleiding kan je ook volgen als postgraduaat.

Installatie van een propellor op drone

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Op onze campus VLOC leer je alles over de technologie van vliegtuigen, helikopters en drones. De aanpak in deze EASA gestructureerde opleiding is gebaseerd op ‘Active Learning and Competence Focused Training’. Je krijgt in het eerste jaar een goede mix van theorie en luchtvaartpraktijk met labs en oefensessies. In het tweede jaar ga je ook zelfstandig in kleine groepen aan de slag en leer je alles over de systeemopbouw van een vliegtuig. Het laatste jaar doe je gevorderde kennis op van de moderne luchtvaarttechnologie met de keuzemogelijkheid om de wereld van de drones te verkennen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Unmanned Aircraft Systems droneproject

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Je kan je stage in het buitenland lopen met Erasmus+. Het laatste semester van je opleiding kan je ook volledig in het buitenland volgen bij onze partneruniversiteiten van het ATAERA netwerk.

Unmanmed Aircraft Systems landkaart

Ontdek de wereld tijdens je studie!

TC
 Quote signs

Ik volg de bachelor luchtvaarttechnologie omdat ik op zoek was naar een richting rond vliegtuigen en hoe die technisch in elkaar zitten. Deze bachelor sloot daar perfect bij aan, dus was de keuze snel gemaakt. Zeker toen ik het programma, de leerstof en het type motoren dat behandeld zou worden leerde kennen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie UNMANNED AIRCRART SYSTEMS?
Verder studeren

Verder studeren

Bachelor-na-bachelor in industriële wetenschappen en technologie

Master in de industriële wetenschappen:

  • elektromechanica (elektromechanica of luchtvaarttechnologie)
  • energie (automatisering of hernieuwbare energie)
  • kunststoffentechnologie
  • elektronica-ICT (elektronica of ICT)
  • postgraduaat UAS/drones
Unmanned Aircraft Systems

Aan de slag

  • dronepiloot / dronetechnicus
  • droneoperator / droneconstructeur
  • dronedata-analist
  • kwaliteitscontroleur
  • veiligheids- / onderhouds-/ operationeel coördinator
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.