Bemande luchtvaarttechnologie student

bemande luchtvaarttechnologie

bemande luchtvaart-technologie
Bachelor in de luchtvaart, afstudeerrichting luchtvaarttechnologie, specialisatie bemande luchtvaarttechnologie aan VIVES Noord

Als luchtvaarttechnicus bemande luchtvaart herstel en onderhoud je de technologie van vliegtuigen en helikopters.

Waar kan ik dit volgen?
Verdiep je in de technologie van vliegtuigen, helikopters en drones
Bemande luchtvaarttechnologie helicopter

Wie kiest voor de afstudeerrichting luchtvaarttechnologie, kan zich in het laatste jaar verder specialiseren in bemande luchtvaarttechnologie of in Unmanned Aircraft Systems (drones).

Wie kiest voor de specialisatie bemande luchtvaarttechnologie, verdiept zich onder meer in helikopter- en propellersystemen, vliegtuigonderhoud, vliegtuigproductietechnieken, avionica, turbinemotoren en luchtvaartwetgeving. Je loopt nationaal of internationaal stage en maakt een bachelorproef. Ook dat laatste kan als onderdeel van een internationaal project.

Vanuit heel Vlaanderen en Nederland komen studenten naar VIVES Oostende om zich te verdiepen in de bemande luchtvaarttechnologie. Dit kan op de internationale luchthaven Oostende-Brugge en in het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC), waarin VIVES uitgebreid participeert.

Wat leer ik in deze opleiding?

Op onze campus VLOC leer je alles over de technologie van vliegtuigen, helikopters en drones. De aanpak in deze EASA gestructureerde opleiding is gebaseerd op ‘Active Learning and Competence Focused Training’. Je krijgt in het eerste jaar een goede mix van theorie en luchtvaartpraktijk met labs en oefensessies. In het tweede jaar ga je ook zelfstandig in kleine groepen aan de slag en leer je alles over de systeemopbouw van een vliegtuig. Het laatste jaar doe je gevorderde kennis op van de moderne luchtvaarttechnologie met de keuzemogelijkheid om de wereld van de drones te verkennen.

Je kiest zelf je luchtvaartstage van twee maanden in Vlaanderen of in het buitenland met Erasmus+. Het laatste semester van je opleiding kan je ook volledig in het buitenland volgen bij onze partneruniversiteiten van het ATAERA netwerk.

Belgische militaire Agusta H22 helikopter en F16 jetmotor

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In deze unieke bachelor leer je alles over de technologie van vliegtuigen, helicopters en drones. Je krijgt vakken zoals aerodynamica, computertekenen luchtvaart, luchtvaartfysica, vliegtuigelektronica en vliegtuigsensoren. Tijdens de opleiding maken we volop gebruik maken van de beschikbare helikopters, sportvliegtuigen, een zweefvliegtuig, een lijnvliegtuig, straalmotoren en simulatoren op de campus.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vliegtuigmotor display

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Kan ik tijdens deze opleiding ook naar het buitenland?

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Je kiest zelf je luchtvaartstage van twee maanden in Vlaanderen of in het buitenland met Erasmus+. Het laatste semester van je opleiding kan je ook volledig in het buitenland volgen bij onze partneruniversiteiten van het ATAERA netwerk.

Bemande luchtvaarttechnologie helicopter

Ontdek de wereld tijdens je studie!

TC
 Quote signs

Mijn droom is om in de Verenigde Staten pakjes te leveren met kleine vliegtuigen. Omdat mijn ouders willen dat ik zelf mijn vliegtuig kan repareren als ik ergens in de middle of nowhere panne zou hebben is deze opleiding mij op het lijf geschreven.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie BEMANDE LUCHTVAARTTECHNOLOGIE?
Wat na je studie BEMANDE LUCHTVAART-TECHNOLOGIE?
Bemande luchtvaarttechnologie helicopter in hangar

Aan de slag

  • helikoptertechnicus
  • technicus vliegtuigstructuren
  • technicus propellermotoren
  • onderhoudsplanner
  • kwaliteitscontroleur
  • veiligheidsofficier
  • technicus vliegsimulatoren
  • grondinstructeur vliegtuigsystemen
  • inspecteur luchtvaartveiligheid
  • avionicatechnicus
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.