Kind met bordspel

schoolpsychologie en pedagogische psychologie

school-psychologie en pedagogische psychologie
Bachelor in de toegepaste psychologie, afstudeerrichting schoolpsychologie en pedagogische psychologie aan VIVES Zuid

Jij begeleidt kinderen en jongeren met specifieke onderwijsbehoeftes of een moeilijke thuissituatie en je coacht hun leerkrachten en ouders. 

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Ben jij de geschikte begeleider voor kinderen?
magneetletters

Je doet ervaring op in de begeleiding van kinderen met speciale onderwijsbehoeften en/of een moeilijke thuissituatie. Na je studie kan je aan de slag in bijvoorbeeld centra voor leerlingenbegeleiding, in revalidatiecentra of als leerlingenbegeleider binnen secundaire scholen en als ondersteuner in het Ondersteuningsnetwerk.   

Wat leer ik in deze opleiding?

In het eerste jaar bekwaam je je in je grondhouding als toekomstig hulpverlener en bestudeer je verschillende aspecten van een mens vanuit een biopsychosociaal perspectief. Je krijgt ook een beeld van het werkveld van de verschillende afstudeerrichtingen. Daarnaast maak je kennis met psychodiagnostiek en dienstverlening, de twee kerntaken van een psychologisch consulent.

In het tweede jaar spitten we de doelgroepen, psychodiagnostiek en dienstverlening verder uit en ga je op stage voor dertig dagen. In deze afstudeerrichting ligt de focus op hoe je als psychologisch consulent kan tegemoet komen aan de onderwijsbehoeften, zorgvragen en opvoedingsnoden van jonge kinderen tot adolescenten. Zowel de ondersteuning van het kind/de jongere als het gezin en de leerkracht komen aan bod.

In het derde jaar zetten we de kers op de taart door je stage van een gans semester te doorspekken met praktijkgerichte onderwijsinhouden en supervisiemomenten. Je gaat ook interdisciplinair aan de slag binnen een keuzetraject met o.a. een bachelorproefproject, of je kan kiezen voor een internationale les- of projectervaring.

kind krijgt begeleiding

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lesrooster

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lesrooster

Naast je lessen heb je ook nog opdrachten en groepswerk.

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
10u15
biologie
recht
sociale psychologie
 
professionele basishouding
 
12u30
Pauze
13u15
opleidings- en werkverldoriëntatie
organisatie-psychologie
inleiding psychologische dienstverlening
professionele basishouding
   
15u45
           

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Kind tekent schema

Hoelang doe ik over deze opleiding?

In 180 studiepunten werk, leer en ontplooi je je 180% naar een professioneel bachelordiploma. Studeren doe je bij ons in 3 academiejaren of 6 semesters. Stages, praktijkvakken en trainingen staan hierbij centraal. Trajectbegeleiders en docenten binnen je opleiding staan klaar om je studieloopbaan op elk moment te ondersteunen. Daarnaast is er een dienst studie- en studentenbegeleiding waar je tijdens jouw volledige studietraject meer dan welkom bent.

Bibliotheek

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Een professionele bacheloropleiding is per definitie praktijkgericht, dus je zult op dat vlak zeker aan je trekken komen. Vanaf het tweede jaar loop je stages van twee (in een tweede jaar) of vier maanden (in een derde jaar). Er is natuurlijk ruimte voor praktijk in het eerste jaar via vaardigheidsvakken.

studenten schoolpsychologie en pedagogische psychologie

Ik heb reeds een diploma. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Studenten die reeds over een diploma hoger onderwijs beschikken, kunnen recht hebben op een vrijstellingspakket. Hieronder kan je lezen hoeveel studiepunten je vrijgesteld wordt en hoeveel je er nog dient af te leggen, afhankelijk van je vooropleiding. We geven je ook een schatting van de duur van de opleiding, gesteld dat je fulltime studeert.

Studeren in het buitenland

In SAW krijg je de mogelijkheid een buitenlandse stage te volgen. Het verschil maken in ontwikkelingslanden? Een internationale les- of projectervaring opdoen? Dat kan! Je hebt de keuze tussen verschillende Europese bestemmingen (Erasmus) of je stelt je kandidaat voor een intercontinentaal project in landen waar we al jaren een uitwisselingsprogramma mee onderhouden zoals India, China, Oeganda of de VS (New York)

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

BS
 Quote signs

Het is een opleiding die mij toelaat om later uit een brede waaier van professionele bestemmingen te kiezen. Daarna maak ik misschien werk van mijn grote droom: een eigen praktijk voor kinderen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na studie schoolpsychologie en pedagogische psychologie?
Verder studeren

Verder studeren

Blijf studeren met een:

aan de slag

Aan de slag

Met dit flexibel diploma kan je aan de slag in:

  • psychopedagogisch werker binnen het clb

  • leerlingenbegeleiding binnen secundaire scholen

  • het Ondersteuningsnetwerk

  • contextbegeleider binnen de integrale hulpverlening

Verkorte studieroute

Een diploma na je diploma?

Wie een diploma heeft binnen het sociaal-agogisch studiegebied (orthopedagogie, sociaal werk, toegepaste psychologie, maatschappelijke veiligheid en sociale readaptatiewetenschappen) kan via een verkorte leerroute een tweede diploma behalen in 60 tot 67 studiepunten. In de meeste gevallen kan dit dus in een jaar. 

Ook wie een diploma behaalde buiten het studiegebied sociaal-agogisch werk, krijgt studieduurverkorting. Wie al een bachelor of master op zak heeft, legt nog maximaal 120 studiepunten af. Met dit diploma kan je in een programma van 100 studiepunten afstuderen als educatieve bachelor in het onderwijs.

student die verder studeert aan vives
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.