‘Analyse van genetische merkers bij verschillende hopvariëteiten’
VIVES onderzoeksproject
Hop is een belangrijk ingrediënt voor bier, een van de meest genuttigde dranken in België en bij uitbreiding de wereld. In het buitenland worden voortdurend betere hopvariëteiten ontwikkeld (betere ziekteresistenties, betere weerstand tegen veranderende klimaatomstandigheden,...), waardoor het totaal aantal hopvariëteiten snel oploopt en momenteel al richting de 150 gaat.
Een belangrijk gevolg hiervan is dat brouwers batch-to-batch variaties observeren die mogelijks te wijten zijn aan het aanleveren van een verkeerde hopvariant. Om deze belangrijke evolutie in het veld optimaal te kunnen bijhouden is een goede rasidentificatie onontbeerlijk. Daarom zal er in dit onderzoek gebruikt gemaakt worden van genetische merkers (simple sequence repeats of SSR’s), een techniek die door Vives Roeselare reeds succesvol werd toegepast in het onderscheiden van verschillende bataat- en yaconvariëteiten. Deze merkeranalyse zal leiden tot de unieke identificatie van hoprassen en veredelaars ondermeer toelaten om makkelijker kruisingen op te volgen. Verder zal de techniek brouwers ook toelaten een onderscheid te maken tussen verkeerd aangeleverde hopbatches of variatie die enkel te wijten is aan het opgroeien van de hop in andere omstandigheden (‘terroir effect’).