Samen zoeken naar nieuwe manieren om voedseloverschotten te verminderen en jobs te creëren
Interreg 2 seas - Flavour
Onderzoeksdomeinen
Het creëren van sociaal innovatieve bedrijfsmodellen om de efficiëntie en effectiviteit van diensten die met voedseloverschotten omgaan te vergroten, teneinde een antwoord te bieden op de territoriale uitdaging van de beschikbaarheid van grote hoeveelheden voedseloverschotten die nog geschikt zijn voor menselijke consumptie, en tegelijkertijd banen/trajecten naar werkgelegenheid te creëren.
Onder voedseloverschotten worden hier verstaan eetbare resten en reststromen van de landbouw op elk niveau van de voedselketen, met uitzondering van het niveau van de huishoudens.
De verandering ten opzichte van de huidige situatie is het uittesten van de wijze waarop:
- werkgelegenheidskansen/vaardigheden te creëren voor mensen die ver van de arbeidsmarkt afstaan in het omgaan met voedseloverschotten voor menselijke consumptie
- systemen te creëren die een groter gebied bestrijken voor de effectieve inzameling van voedseloverschotten en de herverdeling ervan aan mensen die in voedselonzekerheid verkeren
- nieuwe verkoopbare voedselproducten te maken van voedseloverschotten en de ontwikkeling van deze modellen te bevorderen door beleidsvorming te ondersteunen.
Wil je zelf actief aan de slag met voedseloverschotten? Bekijk dan zeker onze inspirerende trainingsgids.