Onderwijsvak informatica leerkracht ict

onderwijsvak informatica via afstandsonderwijs

onderwijsvak informatica via afstands-onderwijs
Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, onderwijsvak informatica aan VIVES Zuid

Verdiep je in actuele ICT-toepassingen, -trends en -mogelijkheden en ervaar wat jij kan betekenen in de onderwijs- en vormingssector.

Ook op campus
leerkracht informatica worden
Onderwijsvak informatica laptops

Heb jij een passie voor ICT? Wil je jouw kennis en vaardigheden boeiend leren overbrengen en er leerlingen en collega’s mee inspireren? Dan is deze onderwijsopleiding je op het lijf geschreven! Word digiTOPPER en krijg een brede kijk op onze alsmaar digitalere wereld.

Tijdens deze opleiding ontrafel je hoe je ICT-vaardigheden efficiënt aanleert maar ook hoe je ICT effectief kan inzetten tijdens leerprocessen.

onderwijsvak informatica studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Je duikt in een wereld vol computationeel denken, leert efficiënt gegevens verwerken, ontdekt hoe netwerken functioneren, wordt mediawijs, verdiept je in e-learning en wordt een (digi-)didactisch expert die leerprocessen efficiënt en effectief aanstuurt. Ook het uitlezen van sensoren in de lesmodules physical computing of het uittekenen van een ICT-beleidsplan en serverbeheer behoren tot de mogelijkheden.

Onze deuren staan ook open voor wie geen tijd heeft voor of nood heeft aan het volledige traject. In onze snel ontwikkelende digitale samenleving is het alsmaar belangrijker om bij te blijven. Daarom kan je ook intekenen op een of meer individuele opleidingsonderdelen. Wanneer je slaagt voor het examen van zo’n opleidingsonderdeel behaal, je een ‘creditattest’ of ‘micro degree’. Een uitgelezen kans voor leraren lager, secundair of volwassenenonderwijs, begeleiders van CoderDojos of techniekacademies, ICT-trainers, helpdeskmedewerkers, enzovoort.

Kortom, ideaal voor wie zijn of haar ICT-kennis wil uitbreiden, meer wil weten over digididactiek, de recent vernieuwde leerplandoelen en voor wie ICT in het secundair onderwijs efficiënt wil realiseren of de integratie van ICT in de les wil optimaliseren.

Download hier onze DigiTopper flyer.

Onderwijsvak informatica studenten vives

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding. Het programma omvat 180 studiepunten. Het bestaat uit vakken en opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.

De opleiding wordt voor jou op maat gemaakt. De duur verschilt daardoor van student tot student en hangt af van de tijd die jij kan spenderen om met je studie bezig te zijn. Het volledige studietraject is een programma van drie jaar voltijds studeren (40u/week) dat kan gespreid worden over een langere periode (tot zes jaar).

Eerdere kwalificaties en werkervaring komen in aanmerking voor vrijstellingen waardoor je dan bepaalde vakken niet hoeft af te leggen.

Heb je reeds een diploma hoger onderwijs (bachelor of master) of een bachelor lager onderwijs, dan volg je een verkort studietraject.

Wil je meer informatie omtrent jouw opleiding op maat? Neem dan contact op met de opleidingscoördinator van wie je de gegevens op deze pagina vindt.

Onderwijsvak informatica leerlingen met ipad

Met welke onderwijsvakken kan ik informatica combineren?

 

Wie de educatieve bachelor in het secundair onderwijs op afstand volgt, kiest steeds voor twee onderwijsvakken. Je kiest er twee uit het volgende rijtje: aardrijkskunde, bio-esthetiek, biologie/natuurwetenschappen, economie, elektriciteit, Engels, Frans, fysica/natuurwetenschappen, geschiedenis, gezondheidsopvoeding, informatica, katholieke godsdienst, mechanica, natuurwetenschappen, Nederlands, Nederlands als niet-thuistaal, plastische opvoeding, project algemene vakken (PAV), project kunstvakken, techniek en wiskunde. Er zijn op afstand geen beperkingen op de combinatiemogelijkheden, dus je kiest de twee vakken die jij het interessantst vindt.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Binnen ons studiegebied verruim je je blik op de wereld. We voorzien een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden voor zowel studenten als docenten. Het leren van talen, omgaan met verschillende culturen, duurzaam leven en een wereldblik op onderwijs zitten ingebed in elk jaar van de opleiding. We werken internationaal, met groepsmobiliteiten in Europa, stages op heel wat continenten en korte samenwerkingsprogramma’s met buitenlandse universiteiten. Daarnaast zorgen we ook voor internationalisation@home, door het uitnodigen van gastprofessoren en het organiseren van een internationale week.

Studenten onderwijs

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Lesinhoud
Leraar geeft uitleg aan student

Studiemateriaal

Het studiemateriaal is aangepast aan zelfstudie. De cursussen en/of handboeken zijn beschikbaar bij de start van de opleiding zodat je thuis volledig onafhankelijk studeert.

Studiemateriaal

Daarbij ontvang je voor elk opleidingsonderdeel een studiewijzer met alle praktische informatie en studietips zodat je op een gerichte manier zelfstandig kan studeren. Extra oefeningen, voorbeeldexamenvragen of uitgewerkte voorbeelden worden via de digitale leeromgeving aangeboden.

Voor het voorbereiden van stages en het maken van opdrachten is het noodzakelijk gebruik te maken van specifieke literatuur uit een gespecialiseerde bibliotheek voor de lerarenopleiding (met didactisch materiaal, handboeken). Dit kan in de VIVES-bibliotheken of in een bibliotheek van de partners binnen de associatie KU Leuven. Zo kan je een gespecialiseerde bibliotheek in je eigen buurt raadplegen. 

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Bij de start van je opleiding kies je twee onderwijsvakken waarin je vooral lesbevoegdheid wil krijgen. Tijdens de opleiding worden de onderwijsvakken inhoudelijk uitgediept en train je je onderwijscompetenties. In het eerste jaar krijg je inzicht in het creëren van een uitdagende leeromgeving voor alle leerlingen en in de ontwikkeling van de leerlingen in je klas. In het tweede jaar besteden we nog meer aandacht aan de diversiteit van leerlingen (multiculturaliteit, leerproblemen, kansarmoede) en hoe daar op een goede manier mee omgaan. In het laatste jaar krijg je de kans om je eigen talenten verder uit te bouwen met keuzetrajecten.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

En hier kan je het vernieuwde curriculum ontdekken: FlyerDigiTopperFEB2021.pdf.

Lessentabel

Er zijn zo goed als geen lesmomenten op de campus en toch sta je er niet alleen voor. Je docenten helpen je volledig op afstand.

Lessentabel

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. Ook Skype maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Studiemateriaal

Daarbij ontvang je voor elk opleidingsonderdeel een studiewijzer met alle praktische informatie en studietips zodat je op een gerichte manier zelfstandig kan studeren. Extra oefeningen, voorbeeldexamenvragen of uitgewerkte voorbeelden worden via de digitale leeromgeving aangeboden.

Voor het voorbereiden van stages en het maken van opdrachten is het noodzakelijk gebruik te maken van specifieke literatuur uit een gespecialiseerde bibliotheek voor de lerarenopleiding (met didactisch materiaal, handboeken). Dit kan in de VIVES-bibliotheken of in een bibliotheek van de partners binnen de associatie KU Leuven. Zo kan je een gespecialiseerde bibliotheek in je eigen buurt raadplegen. 

Wat na je studie voor leerkracht informatica?
Onderwijsvak informatica toetsenbord

Verder studeren

Je kan aan je onderwijsvakken altijd extra expertise toevoegen door nog een onderwijsvak toe te voegen aan je diploma. Binnen het studiegebied onderwijs zijn er ook heel wat specialisatiemogelijkheden:

Onderwijsvak informatica leerlingen secundair

Aan de slag

Na het afronden van deze educatieve bacheloropleiding als kersverse digiTOPPER, vind je doorgaans snel een boeiende job. Je veelzijdigheid op het vlak van ICT-kennis in combinatie met je solide didactische achtergrond wordt zowel binnen als buiten het onderwijs sterk gewaardeerd. Zo vind je onze alumni o.a. terug:

In het onderwijs

  • leraar ICT of informatica
  • STEM-coach
  • pedagogisch ICT-ondersteuner
  • technisch ICT-coördinator

Buiten het onderwijs

  • IT-trainer
  • ICT-deskundige
  • IT-teamleader
  • digital consultant