Opening Flanders Culinary Arts Centre in vroegere Karmeliet in Brugge
Op dinsdagavond 5 oktober vond de opening plaats van het Flanders Culinary Arts Centre in het vroegere sterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge. Het was meteen ook de start van het eerste academiejaar van de nieuwe specialisatie Culinary Arts. Sterrenchef Geert Van Hecke, Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en Hogeschool VIVES campus Brugge hebben elkaar immers gevonden in een nieuwe opleiding. Die wordt aangeboden in het Nederlands en Engels, met momenteel respectievelijk 20 en 10 studenten. De 6 nationaliteiten tonen aan dat de nieuwe specialisatie meteen ook internationale uitstraling geniet.
Binnen de bacheloropleiding hotelmanagement van VIVES wordt vanaf het academiejaar 2021-22, naast de specialisatie hospitalitymanagement, de specialisatie Culinary Arts aangeboden. Deze opleiding richt zich tot een (inter)nationaal publiek en vormt meteen de eerste topculinaire studie in Vlaanderen in het hoger onderwijs. De praktische lessen vinden plaats in het vroegere driesterrenrestaurant De Karmeliet in de Brugse binnenstad, waar ook het Flanders Culinary Arts Centre wordt opgericht.
“Gastronomie is de kunst en kennis om voeding en dranken te bereiden en te proeven. Om succesvol te zijn in het hospitality- en restaurantwezen moet je echter een allround manager zijn met zowel managementvaardigheden als een grondige kennis van een hoogwaardige keuken. Deze nieuwe specialisatie binnen de bacheloropleiding hotelmanagement combineert het beste van beide werelden”, aldus de initiatiefnemers.
Opzet is topprofessionals te vormen die terecht kunnen in sectoren zoals voeding, restaurant en catering, consultancy inzake gastronomie, toerisme, hospitality … De mogelijkheden zijn legio. Zo kunnen afgestudeerden, naast sterrenchef, uitgroeien tot directeur food & beverage, restaurant- en cateringmanager, gastronomieconsultant, event- en gastronomiemanager, voedingsresearch- en innovatiemanager, voedingskwaliteit- en veiligheidsmanager, culinaire en projectmanager, general manager …
Elk van de drie academiejaren van deze opleiding omvat enerzijds vakken rond management en communicatie en anderzijds Culinary Arts. Hogeschool VIVES verzorgt het luik management en communicatie op campus Brugge. VIVES beschikt al jaren over een gereputeerde bacheloropleiding hotelmanagement, die zowel in het Nederlands als Engels wordt aangeboden. Hotelschool Ter Duinen staat op zijn beurt met hun chefs in voor de ‘Culinary Arts’, aangevuld met workshops van diverse sterrenchefs. Deze secundaire school in Koksijde is sinds 1946 overigens hoofdleverancier van sterrenchefs.
De Culinary Arts, of het praktische luik van de opleiding, krijgt een onderkomen in het nieuwe Flanders Culinary Arts Centre. En dat vormt een unieke locatie, namelijk het vroegere driesterrenrestaurant De Karmeliet in de Brugse binnenstad. Die link met chef Geert Van Hecke is niet toevallig. Hij studeerde af aan hotelschool Ter Duinen, is sinds een paar jaar ambassadeur van de school en is peter van het Culinary Arts programma.
Dat de keuze op Brugge is gevallen is ook niet toevallig. Brugge is een gastronomisch centrum in Europa, met meer dan 30 restaurants aanbevolen door Michelin, Gault&Millau en Bib Gourmand.
Opzet van de Flanders Culinary Arts Centre is om de vooraanstaande rol van Vlaanderen en Brugge als gastronomische regio’s uit te dragen. Het moet uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor alle (inter)nationale chefs en restaurantmanagers om er te netwerken en zich te professionaliseren. De studenten van de nieuwe specialisatie ‘Culinary Arts’ zullen er de praktijk inoefenen om uit te groeien tot hoogstaande chefs met een grondige managementkennis.
Op termijn is het de bedoeling om van het FCAC dé locatie in Vlaanderen te maken voor workshops voor professionele chefs, demonstraties door internationale chefs en als vergaderruimte voor specifieke managementopleidingen voor hospitality professionals. Vanaf het tweede semester, dus januari ’21, zullen er al navormingssessies plaatsvinden voor de sector zoals topseminars door specialisten in hun vakgebied, topchefs …
De nieuwe specialisatie Culinary Arts wordt aangeboden in het Nederlands en het Engels, met respectievelijk 20 en 10 studenten. Die 10 studenten zijn afkomstig van België, Nederland, Taiwan, Noorwegen, Roemenië en de Seychellen. De reeds bestaande specialisatie hospitalitymanagement telt 51 studenten in de Nederlandstalige en 13 in de Engelstalige opleiding. Die laatste telt 5 nationaliteiten: België, Roemenië, Brazilië, Oostenrijk en India.