Toerist leest een kaart

toerisme en recreatiemanagement

toerisme en recreatie-management
Bachelor in toerisme en recreatiemanagement in VIVES Noord

Zijn reizen en andere culturen je passie? Met deze bacheloropleiding maak je van die passie je beroep. Je bent goed voorbereid door de mix van bedrijfseconomische, communicatie- en taalvakken.

Waar kan ik dit volgen?
Start je carrière in de toeristische en recreatiesector
Studenten Toerisme

Ben je gepassioneerd door reizen en ontvang je graag toeristen zowel in het binnen­ als het buitenland. Ben je multicultureel ingesteld en heb je aandacht voor diversiteit en duurzaamheid?

Heb je een ruime interesse, van een weekend in de Ardennen tot een rondreis door Vietnam, van een fietstocht in Limburg tot een helikoptercruise boven de Grand Canyon, van een wandelvakantie in Schotland tot een za­kenreis naar Milaan? Wil je aan de slag waar je mensen kan ontmoe­ten en waar je met anderen kan samenwerken? Wil je een job waarin je je creatief kan uitleven? Zijn vlotheid en enthousiasme je sterkste troeven?

De grote afwisseling maakt van toerisme een heel aangename sector . Deze opleiding  biedt erg boeiende contacten en brede jobmogelijkheden.

Wat leer ik in deze opleiding?

De opleiding is heel praktisch opgevat. De lessen zijn doorspekt met oefeningen en toepassingen. Bovendien werken we met heel diverse werkvormen.

Zo heb je ondermeer projectwerk en een international case waarbij je de mogelijkheid krijgt om een intensief taalbad te volgen in Montpellier of in Spanje. Wekelijks zijn er gesprekken met de studenten uit onze partnerschool in Luik.

Daarnaast kan je ook een case schrijven in samen­ werking met de stad Brugge of de BAAV (Beroepsvereniging van Autobus en Auto­ carondernemers).

Tot slot hebben we ook veel aandacht aan werkveldoriëntatie: de focus ligt op ge­tuigenissen van deskundigen uit de sector, bedrijfsbezoeken, beursbezoeken en deel­name aan congressen. Een ander aspect van de opleiding is de online component waarbij je leert werken met de belangrijkste reserveringssystemen uit de sector.

Groep studenten

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je volgt in het eerste jaar een gemeenschappelijk traject met vooral Europa als toeristische bestemming en je leert een toeristisch product ontwikkelen. Vanaf het tweede jaar kiezen we voor wereldwijde bestemmingen en kan je een toeristisch product verder ontwikkelen en verkopen. In het derde jaar specialiseer je je verder als toeristisch professional of als ondernemer in de toeristische sector.

De lessen zijn doorspekt met oefeningen en toepassingen: interactieve werkvormen, gastcolleges, bedrijfsbezoeken, projectwerk en cases. Via ‘International Case’ kan je zelfs een intensief taalbad volgen in Montpellier of in Spanje. Naast bedrijfsbezoeken, beursbezoeken en congressen staan er elk jaar ook studiereizen op het programma. Je kan het tweede jaar in Luik gaan studeren om op deze manier een dubbel diploma te behalen of je vertrekt in het laatste jaar voor stage en/of studie naar het buitenland.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Je kan op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studente toerisme

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kan afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

student

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Hal van VIVES Brugge

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

We starten met twee startdagen om je wegwijs te maken in de opleiding en om je vertrouwd te maken met de campus. De eerste twee semesters volg je een gemeenschappelijk traject met vooral aandacht voor Europa als toeristische bestemming. Vanaf semester drie kies je voor Spaans, Duits of (digi)taal en we focussen op Afrika, Azië, Oceanië en de Amerika’s. Vanaf het vijfde semester kies je of je liever meer toeristische vakken of meer managementvakken volgt.

Stewardess bergt bagage op

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Uiteraard loop je ook stages die aansluiten bij jouw interesses en talenten. De korte binnenlandse stage van vier weken in het vierde semester betekent een eerste volwaardig contact met het werkveld. De binnen­- of buitenlandse stage van veertien weken in semester zes is de kroon op je werk. Via de Mobility Window kan je in het vijfde semester ook nog extra buitenlandse ervaring opdoen.

Studeren in het buitenland

Zoals het hoort bij een toeristische opleiding, staan er ook studiereizen op het programma. In de eerste fase trekken we richting Frankrijk, in de tweede fase komt een andere Europese bestemming aan bod en in de derde fase trekken we de wijde wereld in. Er kunnen onder andere reizen naar Parijs, Lissabon, Sri Lanka en India op je programma staan.

Uiteraard loop je ook stages die aansluiten bij jouw interesses en talenten. Via de Mobility Window kan je in het vijfde semester ook nog extra buitenlandse studie-ervaring opdoen.

Je kan ook gaan voor een dubbel diploma. Tijdens fase 2 kan je het volledige jaar gaan studeren in Luik.

paspoort
SB
 Quote signs

Ik koos voor deze opleiding omdat ik iets met talen wilde doen en meer wilde te weten komen over andere landen en culturen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie bachelor in het toerisme & recreatiemanagement?
2 studenten in lokaal

Verder studeren

Bij deze opleiding sluiten heel wat aanvullende bachelors, bachelor-na-bachelor-programma's en masters aan. Denk maar aan de bachelors hotelmanagement, eventmanagement (Business Events of Music & Entertainment) en sport- en cultuurmanagement. Via verkorte studieroutes kun je in een jaar een aanvullend bachelordiploma behalen. Ook heel wat masterprogramma's, zoals de master in het toerisme aan de KU Leuven, sluiten naadloos op deze bachelor aan.

student

Aan de slag

De grote afwisseling maakt een job in de toeristische sector heel boeiend. Het diploma van bachelor in het toerisme en recreatiemanagement is een erg veelzijdig diploma. Je kan onder meer aan de slag als touroperator of als leerkracht, maar ook als medewerker bij een:

  • luchtvaartmaatschappij
  • cruisemaatschappij
  • autocaronderneming
  • reisbureau
  • hotel
  • vakantiedorp / camping
  • evenementenbureau
  • toeristische dienst
  • recreatiedomein
  • bank
  • verzekeringsmaatschappij
  • immobiliënsector
  • distributiesector
Verkorte studieroutes

Een diploma na je diploma?

  1. Met een diploma uit een relevant domein (handelswetenschappen en bedrijfskunde aan VIVES of een andere hogeronderwijsinstelling) met als basisvoorwaarde voldoende credits voor talen, informatica en basis bedrijfseconomie heb je toegang tot een verkorte studieroute van een tot anderhalf jaar.
  2. Zonder diploma uit een relevant domein of je voldoet niet aan de basisvoorwaarde stellen we samen een traject op maat op (op campus of op afstand) van een tweetal jaar.
  3. Met een graduaatsdiploma uit een aanverwant domein stap je in een aanvullingstraject van twee jaar.

Interesse? Neem contact op vóór je inschrijving:

Persoon lacht vertrekt
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

kwaliteitszorg

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.