Studenten in eigen winkel
Graduaat winkelmanagement

Retail & E-commerce

Graduaat winkelmanagement, keuzetraject Retail & E-Commerce aan VIVES Zuid

De retail is een sector in volle beweging. Ook het gedrag van de klanten is de laatste jaren grondig gewijzigd en daar heeft het groeiend belang van e-commerce een groot aandeel in. 

Waar kan ik dit volgen?
Jouw toekomst in de retail
Webshop maken

Waarom doet de ene retailer gouden zaken terwijl een ander bedrijf flopt? Zorg dat jij aan de winnende kant staat dankzij het keuzetraject Retail & E-commerce van het graduaat winkelmanagement. Zowel winkels in de straat als webshops hebben een mooie toekomst. Wie zegt trouwens dat die twee niet samengaan? Dit keuzetraject stoomt je alvast klaar voor beide.

Je ontdekt in twee jaar hoe je een winkel of afdeling runt. Je leert hoe je klanten lokt en overtuigt. Zowel fysiek als digitaal. Tegelijk leer je jouw winkelbedrijf ook financieel beheren. Want niemand is vies van een beetje winst, toch? Je leert ook hoe je het beste haalt uit (jouw) team van medewerkers.

Je bent ondernemend en commercieel? Je werkt graag samen met mensen? Je vindt verder studeren oké, maar liever geen drie jaar bachelor? Ga dan hier voor je graduaatsdiploma. Na je opleiding kan je starten in een leidinggevende functie in de retail. Of je wordt zelfstandig in je eigen (e-)shop. Retailers zoeken zich momenteel suf naar medewerkers met de juiste opleiding. En nu kom jij er dus aan.

RETAIL & E-COMMERCE studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wil jij een team leiden?

Als toekomstig winkelverantwoordelijke kun je perfect inspelen op nieuwe behoeftes van klanten en kun je jouw team van verkoopmedewerkers motiveren en begeleiden.

Wat leer ik in deze opleiding?

Je leert alles wat in een winkel en webshop het verschil maakt tussen succes of een financiële kater. Met je inzichten in klassieke retail, je neus voor nieuwe winkelconcepten én je kennis van e-commerce ben je binnen twee jaar klaar voor de job. Uiteraard leer je hoe je beter en meer kan verkopen. Dat doe je dan zowel met een klant voor je neus als vanop afstand (bijv. via jouw digitale communicatie).

En dat is niet alles. Je leert ook andere basics om van een winkel een succes te maken: je weet welke cijfers je in de gaten moet houden (want een volle bankrekening is nog geen winst); je stuurt goed een team aan (tevreden medewerkers presteren beter); je kent de relevante wetgeving (want je wil geen veroordelingen of boetes).

Winkelbalie

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs.

Uitgestald winkelwaar

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Je werkt, in de tweejarige opleiding, in acht periodes telkens rond bepaalde thema’s. Elke periode duurt 6 weken. Na elke periode volgt een evaluatieweek. Dus voor jou geen grote pakken opgestapelde leerstof. Wel snel feedback over je vorderingen.

In het eerste jaar ligt je klemtoon op de klant, (e)-logistiek, de winkel en de (instore) marketing. In het tweede jaar gaat je aandacht naar het financieel beleid, de juridische aspecten, het team, de sales en de pop-up.

Afsluiten doe je met een echte pop-upstore en webshop. Je beslist met je klasgroep het concept van je eigen pop-upstore. Je runt de winkel en de e-shop ook zelf. Je leert dus organiseren, begroten/budgetteren, promoten, communiceren, leidinggeven…

En dan is er ook nog het werkplekleren. Maar liefst één derde van je opleiding – gespreid over de twee jaar – bestaat uit deze praktijkervaring.

Uitgestalde zeep

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Al vanaf de eerste week organiseren we je werkplekleren. Het doel van je werkplekleren is wat je leert tijdens de lessen om te zetten in de praktijk en omgekeerd. Het tweede jaar kies je eventueel een andere retailer voor je werkplekleren. Je krijgt dus de kans een ander bedrijf, eventueel in een andere sector, van binnen uit te kennen. Natuurlijk begeleiden we je hierbij goed. Zo haal je het maximum uit je studie en uit je werkervaring. Op het einde van je studies zoek je samen met je werkplek een praktijkgerichte opdracht voor een eindwerk. Je eigen interesse bepaalt wat je kiest.

Een pop-upstore in Kortrijk? Vanaf het eerste jaar dagen we je uit om in groep een retailconcept te bedenken. De diverse concepten worden gepitcht voor een jury. Het winnende concept wordt in het tweede jaar van A tot Z uitgewerkt: van businessplan, inkoop, prijspolitiek, inrichting, communicatie tot fysieke en online verkoop. Vanaf februari wordt de pop-upstore een realiteit. Samen met je medestudenten zorg je voor traffic in je fysieke winkel en in je onlineshop. Je boost de sales en zorgt voor omzet en winst.

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zes weken les volgt een evaluatieweek. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou klaar stomen tot een beginnend leidinggevende, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kunt meewerken. Daardoor kun je ook betere loonvoorwaarden bedingen.

Waarom is werkplekleren zo'n troef?

Op je werkplek zet je de theorie om in praktijk en tank je ideeën die je meeneemt naar de lessen. Natuurlijk begeleiden we je hierbij goed. Zowel vanuit het bedrijf als vanuit VIVES.

Dat start met diverse bedrijfsbezoeken en met een speeddate met je toekomstig werkveld. Zo vind je snel een bedrijf waarmee je een klik hebt. Je werkt en leert gedurende het jaar gemiddeld één derde van je tijd bij deze retailer. Het tweede jaar kies je eventueel een andere retailer voor je werkplekleren. Als je dat wil, leer je dus een ander bedrijf of sector kennen. Je kiest zelf of je eerder een werkplek zoekt in e-commerce of in een klassieke winkelomgeving. Of een beetje van beiden.

Op het einde van je studies zoek je samen met je werkplek een praktijkgerichte opdracht voor een eindwerk. Je eigen interesse bepaalt wat je kiest.

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, ook daarin is deze graduaatsopleiding een voortrekker. We hebben heel nauwe samenwerking met hogescholen in Frankrijk en Nederland. Je kan een aantal weken, maanden of een volledig jaar in het buitenland studeren. Bovendien organiseren we een internationale week samen met een hogeschool uit Frankrijk en uit Nederland. Door middel van een business game, bedrijfsbezoeken en culturele bezoeken leer je in een week werken in een internationaal team.

Retail is in volle ontwikkeling. Veel retailers zijn internationale spelers die ook in ons land winkels hebben of nog niet. Dan trekken we er graag naar toe. Als verplicht onderdeel van het opleidingsprogramma trekken we op retail inspiratietour naar Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. In het tweede jaar steken we het water over naar Londen.

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Xander
 Quote signs

In winkelmanagement komen heel veel aspecten aan bod: e-commerce, sales training, marketing en een derde van de tijd doen we aan werkplekleren. We vormen een toffe klasgroep en ik vond snel de weg.

Lesinhoud
Studenten zijn aan het afrekenen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Je opleiding duurt twee jaar en elk jaar bestaat uit vier thema’s. Je hebt om de zes weken een evaluatie zodat je nooit grote hoeveelheden leerstof moet verwerken en snel feedback krijgt over je vorderingen. In het eerste jaar verdiep je je in communicatie, klantgericht werken, de werking van e-commerce en de uitbouw van een winkelpunt. Daarna maak je uitgebreid kennis met het financieel beleid, de juridische aspecten van de job en het werken in team. Je sluit je opleiding af met het uitdenken, openen en uitbaten van een heuse pop-up store zodat je alles in het echt meemaakt. De lessen zijn in kleine groepen met persoonlijke begeleiding. Tijdens het werkplekleren zet je de theorie onmiddellijk om in praktijk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
Product- en prijsbeleid
   
Voorbereiding werkplekleren
   
9u45
Product- en prijsbeleid
   
Voorbereiding werkplekleren
   
11u00
Product- en prijsbeleid
Communicatie Nederlands
Basic Office Skills
Voorbereiding werkplekleren
   
12u00
Product- en prijsbeleid
Communicatie Nederlands
Bais Office Skills
Voorbereiding werkplekleren
   
13u00
Pauze
14u00
Inleiding e-commerce
Talentontwikkeling
Inleiding e-commerce
 
Werkplekleren voorbereiding
 
15u15
Inleiding e-commerce
Talentontwikkeling
Inleiding e-commerce
 
Werkplekleren voorbereiding
 
16u15
 
Talentontwikkeling
       

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie RETAIL & E-COMMERCE?

Verder studeren

Retailers, zeg maar winkelbedrijven zowel de winkels als de onlinespelers, willen tevreden klanten. Het zijn de medewerkers die daar voor zorgen. Daar leiden wij je graag voor op. Wij leiden jou op zodat je als zelfstandige of als werknemer alleen of samen met een team van medewerkers jouw winkel, jouw afdeling, jouw online shop… zorgvuldig kan inrichten en service kan geven waar een concurrent niet aan kan tippen.

De retailsector wil van jou ondernemerschapskwaliteiten. Ze willen dat je een team kan aansturen, dat je omzet, winst en conversie kan interpreteren en dat je kennis hebt van e-commerce en nieuwe winkelconcepten. Verder willen ze dat je producten en diensten kan inzetten en plannen kan implementeren. Deze graduaatsopleiding in het winkelmanagement geeft je in twee jaar die kennis, attitudes en vaardigheden die daar voor nodig zijn. Met een diploma van de hogeschool als bewijs.

Na deze opleiding kan je in twee jaar je diploma professionele bachelor behalen. De opleiding die het nauwst aansluit bij deze is de bedrijfsmanagementbachelor marketing met specialisatie Retail & Store Management.

Aan de slag

Al eens gekeken op de lijst knelpuntberoepen? Retailers en e-commercebedrijven smeken om goede medewerkers mét de juiste opleiding. Deze opleiding kwam er trouwens op vraag van het werkveld.

Je zal dus snel een gepaste job vinden, dat kunnen onze alumni enkel beamen. Met wat je leerde ben je klaar om aan de slag te gaan als afdelingsverantwoordelijke of manager in een retailomgeving. Kans is groot dat je dat doet in een winkel die zowel bakstenen winkels heeft als een webshop. En de sector? Kies maar uit wat jou aanspreekt. Voeding, fashion, een bouwmarkt of sportwinkel? Kan allemaal. En tegen een beter loon dan iemand die niet het juiste diploma heeft. Want je bankrekening wil ook wat.

Liever zelfstandig? Kan ook. Wat je hier leert wapent je om met succes je eigen baas te zijn in een winkel, pop-upstore, webshop...