student neemt foto terwijl andere student belicht

Graduaat eventsupport

Graduaat event-support
Graduaat in het marketing- en communicatiesupport, keuzetraject eventsupport aan VIVES Noord

In het keuzetraject eventsupport leer je hoe je de eventmanager kan ondersteunen in zijn werk op diverse domeinen. Het werkplekleren doe je dan ook in de bruisende eventsector.

Waar kan ik dit volgen?
Ondersteuning in planning, organisatie en uitwerken van evenementen.
student zet microfoon voor sprekers klaar

Dit keuzetraject leidt je op tot de rechterhand van de eventmanager en ondersteunt het werk op diverse vlakken: marketing en communicatie, maar ook planning, organisatie en uitvoering van het evenement.

Naast de gemeenschappelijke vakken van de opleiding marketing- en communicatiesupport krijg jij de essentials mee die jou voorbereiden op een job in eventorganisatie. Dit is dan ook de omgeving bij uitstek om aan werkplekleren te doen. Deze mix van marketing en event is een unieke combinatie in het hoger onderwijs op graduaatsniveau. Al vroeg in de opleiding krijg je de kans om ervaring op te doen bij bijvoorbeeld een evenementenbureau, festivalorganisator of marketingbureau met focus op events.

Graduaat eventsupport studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Wat leer ik tijdens deze opleiding?

Het keuzetraject eventsupport hoort onder de opleiding marketing- en communicatiesupport. Je krijgt dus in eerste instantie heel wat marketing- en communicatieskills mee, zoals:

  • Inzicht verwerven in marketing- en communicatiestrategieën en dit vertalen naar concrete marketing- en communicatie-acties.
  • Een communicatie- en mediaplan opstellen.
  • Mondeling en schriftelijk communiceren in verschillende stijlen, rekening houdend met diverse doelgroepen en aan de hand van allerhande media.
  • Sociale media op een businessgerichte en succesvolle manier inzetten.
  • Digital creation skills met o.a. InDesign, Photoshop, Illustrator, videobewerking.

Deze inzichten vertalen zich op de werkplek naar concrete marketing- en communicatie-acties, zoals bijvoorbeeld: een social media-kalender opstellen, een beperkt marktonderzoek voeren, een concurrentie-analyse opstellen, de website van het bedrijf updaten, visual content (flyers, brochures, …) maken met grafische vormgevingstools, helpen brainstormen bij een marketingactie, … en nog zoveel meer.

In het keuzetraject eventsupport ga je dieper in op enkele inhouden en vaardigheden die niet mogen ontbreken in de eventsector. Je verkrijgt inzicht in de diversiteit van het evenementgebeuren.  Je leert diverse vaardigheden aan om de eventmanager heel hands on te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld het leren werken met planningstools, volgens een vooropgesteld budget het kostenplaatje in kaart brengen en de nodige acties ondernemen hiervoor, … Tijdens het werkplekleren leer je hoe dit zich vertaalt naar de praktijk, maar doe je ongetwijfeld ook nieuwe inzichten op.

Kortom: je leert hoe marketing en communicatie zich vertalen naar de eventsector. Skills in eventorganisatie krijg je er nog eens bovenop.

drie personen dansen op een event

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

De tweejarige opleiding bestaat uit acht kwartalen, vier per jaar. Door onze permanente evaluatiemethode en evaluatieperiode om de zes weken, hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken. Zo krijg je snel feedback over je vorderingen. 

Vanaf het tweede semester werk je gemiddeld twee dagen per week mee in een bedrijf. Je sluit je opleiding af met een project uit het werkveld: de graduaatsproef.

In het tweede jaar marketingsupport kan je kiezen voor het keuzetraject Eventsupport. 

Flexibele instap- en evaluatiesystemen zijn mogelijk. Op die manier kan je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en ambities. Het einddoel is jou als specialist klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kan meewerken.

studenten staan op plein te wachten op startschot loopwedstrijd

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Doorgaans ga je vanaf het tweede semester in het eerste opleidingsjaar 2 dagen/week meedraaien op de werkplek. Dit aantal dagen werkplekleren bouwt op doorheen de opleiding. Op het einde van de opleiding doe je 4 dagen/week werkplekleren. Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren ben je goed voorbereid op je job

Indien je in het tweede opleidingsjaar kiest voor het keuzetraject Eventsupport, dan doe je jouw laatste periode werkplekleren in de eventsector. Weet je al bij de start van de opleiding dat je dit keuzetraject zal volgen? Dan kan je uiteraard al van meet af aan jouw werkplekleren doen in het evenementengebeuren.

Hoe kom je aan een werkplek? Met de opleiding organiseren we een speeddatingsessie en kies je jouw werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moet langs beide kanten klikken.

Studeren in het buitenland

Kriebelt het om jouw vleugels te spreiden en te neuzen hoe het er in het buitenland aan toe gaat? Prima! We hebben een aantal internationale projecten met Frankrijk en Nederland, waaruit je kan kiezen.

klasfoto van een zestigtal studenten op de trappen voor een gebouw in Frankrijk met de Franse vlag en leuze op.

Ontdek de wereld tijdens je studie

Lesinhoud
spreker staat voor groep op congres

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

Fase 1

  • Algemene marketing
  • Commercieel- en handelsgerichte communicatie
  • Copywriting
  • Customer Journey
  • Digiskills
  • Digitale Vormgeving: InDesign + Illustrator
  • Inleiding professionele communicatie
  • Internationale communicatie
  • IT: Word
  • IT: Excel
  • Photo Editing
  • Professional Skills
  • Research & Targeting
  • Social media
  • Websites
  • Werkplekleren

Fase 2

  • Event- en projectmanagement
  • Catering, logistics & safety
  • Communicatie- en mediaplanning
  • Eventskills
  • Digital Marketing
  • Direct marketing
  • E-commerce
  • Graduaatsproef
  • Professional Skills
  • Video Editing
  • Internationaal project
  • Werkplekleren

Het exacte aantal studiepunten per vak vind je in de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de verzameling van studiepunten oftewel leerkrediet. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lesrooster

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe jouw lessenrooster eruit kan zien. 

Lesrooster

Het eerste opleidingsjaar is voor beide afstudeerrichtingen gemeenschappelijk.

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Gemiddeld heb je 20 uren per week les. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie eventsupport?
groep mensen op event Techniekacademie in VIVES Kortrijk met spreker

Na je studie

Met jouw mix van marketing- en eventskills kan je zo aan de slag als eventondersteuner bij grote evenementbedrijven of kleinere eventbureaus. Uiteraard kan je ook als marketeer gaan werken in een marketingafdeling van een bedrijf of reclamebureau.

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.