student elektromechanische systemen

elektromechanische systemen via incompany-traject

elektro-mechanische systemen via incompany-traject
Graduaat in de elektromechanische systemen via incompany-traject aan VIVES Zuid

School je om tot onderhoudstechnicus en pas alles wat je leert meteen toe bij je huidige werkgever.

Waar kan ik dit volgen?
Omscholen tot onderhoudstechnieker
Apparatuur

Leer elektromechanische systemen installeren, onderhouden en herstellen. Combineer je opleiding met je job en doe stage op je huidige werkplek.

Een incompanytraject is een win-win voor jou en je baas: jij kan gedurende twee jaar een goede technische basis opbouwen. Ideaal voor je werkgever, die geen werkkracht verliest maar er net een sterkere voor in de plaats krijgt.

In dit graduaat ontwikkel je een sterke praktijkkennis van elektriciteit, mechanica, pneumatica en hydraulica. Je sleutelt in talloze praktijklessen aan realistische opstellingen en gaat tijdens je stage meteen aan de slag met de technische kennis die je opdoet in de les.

Elektromechanische systemen studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Je studieprogramma bestaat uit drie praktijkgerichte pijlers: onderhoud, elektriciteit en mechanica. Bij de start zijn enkele ondersteunende modules. Op het einde van het traject krijg je meer en meer modules die de pijlers integreren. Je past je kennis op het einde van je opleiding toe in een afstudeerproject. Door de vele labomodules en het werkplekleren is de opleiding heel praktijkgericht en staat ze dicht bij de realiteit op de werkvloer. De theorie wordt pas aangewend als die noodzakelijk is om opdrachten te begrijpen en uit te voeren. Voorkennis is niet vereist.

Studenten elektromechanica

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De lessen vinden twee jaar lang een keer per week plaats van eind september tot half juni. Een deel van de opleiding verloopt via contactonderwijs en een deel door middel van werkplekleren en werkplekopdrachten. Voor een optimaal en snel leertraject wordt geadviseerd om het modeltraject van twee jaar te volgen.

Studenten elektromechanica

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Minstens een derde van je studietijd besteed je aan werkplekleren. Je werkplekleren doe je uiteraard bij je eigen werkgever. Je combineert dat werkperkleren met wekelijks een dag les op Hogeschool VIVES in Kortrijk. Je werkgever steunt je in je opleiding en hij duidt een coach aan die jou begeleidt in je traject. De coach is bereikbaar voor jou en voor de docenten van de hogeschool. De coach ondersteunt jou, hij geeft jou feedback en evalueert jou in het kader van werkplekleren en andere opdrachten.

Apparatuur

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Jouw VIVES-begeleiders zijn jouw coaches doorheen de modules. Ze geven jou opdrachten die je voorbereidt bij je werkgever en in je eigen tijd. Ze stimuleren jouw leerproces en dat van de groep. Ze waken erover dat er ruim de tijd is om van elkaar te leren.

Door onze evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities.

Bij het beëindigen van je opleiding behaal je een graduaatsdiploma. Dit diploma geeft jou veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Studente met laptop

Waarom zou jouw werkgever je ondersteunen in het behalen van je graduaatsdiploma?

Werkgevers die hun medewerkers de kans geven en ondersteunen met het behalen van hun graduaatsdiploma werken echt aan hun employer brand. Ze zetten woorden en dure campagnes om in daden. Echt aantrekkelijke werkgevers dus!

Als student krijg je van je VIVES-begeleiders tips en advies rond concrete praktijkvoorbeelden. Werkgevers weten dat een goed opgeleide werknemer een nog betere service kan en zal geven. Vandaag de dag is service een toverwoord. Opgeleide medewerkers werken enthousiaster en efficiënter. Een win voor je werkgever.

Er is veel kans dat het mogen volgen van deze opleiding jouw betrokkenheid met je bedrijf nog verder verhoogt. Voel je het als een erkenning van je werkgever dat hij in je investeert? Vertel het hem dan. 

Je werkgever kan dit opleidingstraject ook zien als een aanvulling op de bestaande interne opleidingen, een voorwaarde om door te groeien of een strategie om verschillen in voorkennis en/of ervaring van medewerkers te nivelleren.

Mag je deze opleiding volgen tijdens je werkuren? In bepaalde gevallen kan jouw werkgever beroep doen op het Vlaams opleidingsverlof en op die manier jouw loonkost terugvorderen. Meer informatie daarover kan je werkgever vinden op de website van de Vlaamse overheid

AVDV
 Quote signs

Vooral het werkplekleren sprak me aan: door één derde van de tijd op de werkvloer te staan, leer je op een heel hands-on manier de praktische kant van technologie en systemen kennen en toepassen. Bovendien staat het feit dat je al twee jaar in een bedrijf hebt gewerkt heel mooi op je cv.

Lesinhoud
Student

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiches van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

(binnenkort beschikbaar)

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. 

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding.

(lessentabel binnenkort beschikbaar)

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Wat na je studie elektromechanische systemen?
Apparatuur

Verder studeren

Wil je nog verder studeren? Dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het diploma bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting elektromechanica of afstudeerrichting automatisering behalen.

Apparatuur

Aan de slag

 

Meerdere sectoren hebben een heleboel openstaande vacatures voor gediplomeerde medewerkers. Je kan naast de mechanicasector ook terecht in sectoren als voeding, chemie, petrochemie, bouw, enz.

  • Een job als technicus in onderhoud en installatie
  • Verantwoordelijke van een onderhoudsteam
  • Installateur en in bedrijf nemen van diverse installaties