Restaurant manager

restaurantmanagement

restaurant-management
Afstudeerrichting van het graduaat in het logies-, restaurant- en cateringmanagement aan VIVES Noord

Droom je van een gastvrije job in de horeca in België of in het buitenland? Als je houdt van eten en drinken, oog hebt voor een piekfijne service en het fijn vindt om gasten in de watten te leggen, dan is deze graduaatsopleiding geknipt voor jou. Je kan kiezen tussen twee afstudeerrichtingen zodat je volledig je interesse kan volgen. De horeca is voortdurend op zoek naar mensen met de juiste attitude en skills, dus werk vinden is geen probleem. Je zal zelfs kunnen kiezen waar je graag aan de slag wil: een receptie van een hotel, een restaurant of liever een bed & breakfast? Je eigen zaak starten kan natuurlijk ook.

Waar kan ik dit volgen?
opleiding restaurantmanagement volgen
Student draagt een dienblad

Bij een avondje restaurant komt meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Om je gasten optimaal te laten genieten van een uitstekend avondje uit, moet een restaurant ervoor zorgen dat zowel voor als achter de schermen alles gesmeerd loopt. Dat vereist organisatie, aansturing, efficiëntie en flexibiliteit.

Je gasten zijn namelijk niet alleen op zoek naar heerlijk eten, ze willen een ervaring die tot in de kleinste puntjes perfect is, van het maken van de reservatie, de gastvrije ontvangst, de toelichting bij al dat lekkers op het bord en in het glas, tot de gastenbeleving tijdens de maaltijd. De afstudeerrichting restaurantmanagement van het graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement bereid je hier uitstekend op voor.

Zijn het restaurantgebeuren en de verfijning van de eetervaring van de gast jouw passie, laat dan geen twijfel meer bestaan: de afstudeerrichting restaurantmanagement is jou op het lijf geschreven. Gespecialiseerde drankenkenners of maîtres d’hôtel worden met deze afstudeerrichting ingezet om de gastenbeleving in restaurants te optimaliseren.

 

RESTAURANTMANAGEMENT studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Al vanaf de eerste week laten we je kennis maken met al het boeiende wat de HoReCa-sector te bieden heeft! Al snel groeien deze bedrijfsbezoeken uit naar een echte werkplek. Het doel van werkplekleren is de kennis vanuit de vakken toepassen in de praktijk en de praktijkervaring aftoetsen in de lessen.

We begeleiden je in de zoektocht naar een goede werkplek. We doen bedrijfsbezoeken, reflecteren over de verschillen in werkplekken, bieden onze ervaringen en netwerk aan. Uit het grote aanbod aan grote en kleine hotels, restaurants en cateringdiensten vind je zeker een werkplek die past bij jouw interesses. De werkplek van jouw keuze moet wel voldoen aan door ons opgelegde samenwerkingsvereisten. Voor elk wat wils dus, en een ideale gelegenheid om jouw eigen voorkeuren te leren kennen. Je hebt per opleidingsjaar immers een andere werkplek.

Je werkt gemiddeld drie tot vier dagen per week op deze werkplek en dit wordt gradueel opgebouwd. Je krijgt, naarmate je vordert in je studies, steeds meer verantwoordelijkheden en taken. Daarnaast heb je nog een ondersteunend vak, nl. internationale communicatie waarbij Frans en Engels praktijkgericht worden aangeboden. We zetten sterk in op talentontwikkeling, waarbij je stil staat bij jezelf, leert omgaan met anderen, feedback leert geven, jezelf doelen stelt en nagaat hoe je die best kan bereiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde.

 

Winetasting ratings

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Daarvoor kies je zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moet langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

Heel vaak hebben onze studenten al een baantje in de horeca, of hebben we mensen uit de sector die hun kunnen willen verfijnen om sneller door te groeien. Dat vinden we juist goed. Daarom kunnen we in samenspraak jouw flexibel leertraject uitwerken om de balans tussen werken en studeren haalbaar te houden.

 

 

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Je volgt lessen in blokken van zes weken. Dit noemen we een kwartaal. In zo’n kwartaal concentreer je je op een beperkt aantal themavakken. Je werkt en leert tegelijkertijd gemiddeld drie dagen op de werkplek. Aan het einde van elk kwartaal volgen examens. Je speelt dus kort op de bal en krijgt snel feedback.

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zes weken les volgt een evaluatieweek. Afhankelijk van de studie die je kiest, zijn flexibele instap- en evaluatiesystemen mogelijk. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kunt meewerken.

 

 

Student aan het werk in de keuken

Kan ik vrijstellingen krijgen voor bepaalde onderdelen?

Wij houden bij de samenstelling van je individueel studieprogramma rekening met je (werk)ervaring. Je kunt voor bepaalde opleidingsonderdelen een aanvraag indienen voor een EVC (elders verworven competenties). Dit doen we ook voor talen: spreek je een andere taal op een behoorlijk niveau? Of heb je een andere taal dan het Nederlands als moedertaal? Dan kun je een aanvraag indienen voor een (gedeeltelijke) vrijstelling voor internationale communicatie.

Of heb je al enkele opleidingsonderdelen met vrucht afgewerkt in een bacheloropleiding? Dan kan je voor overeenkomstige opleidingsonderdelen in het graduaat eveneens vrijstelling aanvragen.

 

JV
 Quote signs

Er komen heel wat interessante gastsprekers en er zijn veel bedrijfsbezoeken en projecten. Dat zorgt voor een mooi overzicht van deze uitgebreide sector die bovendien veel jobmogelijkheden biedt.

Lesinhoud
Studente restaurantmanagement

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

 

 

 

 

 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

 

 

 

 

 

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Gemeenschappelijke vakken 

Fase 1 

 • Ontdek HoReCa
 • Hospitality
 • Talentontwikkeling 
 • Internationale Communicatie (Engels en Frans)
 • Werkveldverkenning
 • F&B Basis
 • Banqueting & Event
 • Business Skills
 • Werkplekleren

Fase 2 

 • Accounting 
 • Cost Control
 • People Management 
 • Commercial Development 
 • Werkplekleren 
 • Business Skills
 • Praktijkproject 

Specifieke vakken voor Restaurantmanagement 

 • Event Costing 
 • Voeding & Hygiëne 
 • Restaurantorganisatie 
 • F&B gevorderd
 • Beverage
 • Wijnleer en kelderbeheer
 • Zythologie

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

 

 

 

 

 

Vakken en praktijk

Je opleiding duurt twee jaar en omvat vier kwartalen per jaar. Je hebt om de zes weken een evaluatie zodat je nooit grote hoeveelheden leerstof moet verwerken en snel feedback krijgt over je vorderingen. De afstudeerrichting logies biedt een ideale voorbereiding tot een middle management functie in een hotel. Als je vooral interesse hebt voor het restaurantgebeuren kan je kiezen voor de afstudeerrichting restaurantmanagement. Je krijgt les in kleine groepen met persoonlijke begeleiding. Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren ben je goed voorbereid. Op het einde van het tweede jaar toon je samen met je medestudenten wat je waard bent bij de organisatie van een heus praktijkproject. Iedereen werkt dan samen aan de topper van het jaar.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

 

 

 

 

 

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

 

 

 

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. 

 

 

 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

 

 

 

 

 

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie RESTAURANTMANAGEMENT?

Verder studeren

Na deze opleiding kan je in 90 studiepunten het diploma professionele bachelor hotelmanagement behalen. Deze opleiding sluit nauw aan bij het graduaat logies-, restaurant- en cateringmanagement maar tilt je op naar een bachelorniveau. De inhoud van dit vervolgtraject kan je eenvoudig opvragen bij het opleidingshoofd van de bachelor Hotelmanagement.

 

 

Aan de slag

De horecasector is vragende partij voor mensen met de juiste attitude, skills en leerervaringen. Je komt terecht in een diversiteit aan horecazaken: aan jou om te kiezen. Een restaurant? Jouw eigen zaak of uitgroeien tot een middelmanager? Een restaurantketen? Een klein lokaal restaurant dat streeft naar perfectie? Of zie je jezelf in een wijnbar of nog iets anders?  Keuze te over in de geweldige sector van eten en drinken