Educatief graduaat secundair onderwijs student

educatief graduaat secundair onderwijs

Educatief graduaat secundair onderwijs aan VIVES Zuid en VIVES Noord

Ook binnen het onderwijs bestaat er een graduaatsopleiding. Werk jezelf op tot leraar in het secundair onderwijs.

Leerkracht worden via de educatieve graduaatsopleiding
Onderwijs klaslokaal

Er is een steeds groeiende nood aan goed onderlegde technische en praktijkleraren. Het onderwijs heeft jou nodig! Je kan met dit diploma niet alleen aan de slag in het (buitengewoon) secundair onderwijs, maar evengoed in volwassenenonderwijs.

Binnen Edu biedt VIVES samen met KU Leuven en haar campus Kulak Kortrijk educatieve opleidingen aan. Je vindt op de campussen in Kortrijk en Brugge een aanbod op jouw maat en zelfs nog extra combinatiemogelijkheden binnen het bredere Edu-netwerk.

educatief graduaat secundair onderwijs studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

Wat leer ik in deze opleiding?

In de educatieve graduaatsopleiding worden de theoretische en de praktijkgerichte opleidingsonderdelen afgewisseld en aan elkaar gekoppeld. Je kiest één of meerdere stageplaatsen en je voert er stageopdrachten uit in klasverband samen met schoolbrede activiteiten.

De opleiding stelt de bevlogen leraar centraal. Vanuit je eigen inbreng en talent verwerf je de vaardigheden om verschillende rollen op te nemen in diverse contexten: ‘de leraar van lerenden’; ‘schoolbreed participeren’ en ‘de leraar in onderwijs en samenleving’. Je wordt een meester in je vak, leert samen school maken, met oog voor duurzame diversiteit vanuit reflectie en een onderzoekende houding. Om alle facetten van het lerarenberoep te leren kennen word je ondergedompeld in de praktijk.

Je kunt bij VIVES de procedure opstarten voor de erkenning van de praktijkervaring als nuttige ervaring. Onder een aantal voorwaarden is het mogelijk om in te schrijven bij VIVES zonder diploma secundair onderwijs, maar dan moet je wel slagen voor een toelatingsproef.

Studenten onderwijs

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De educatieve graduaatsopleiding van 90 studiepunten is modulair opgebouwd wat toelaat om meer of minder modules op te nemen in een bepaalde periode. Je kunt je opleiding spreiden over meerdere jaren en de lessen in avond- en/of weekendonderwijs volgen wat een combinatie met werken haalbaar maakt (flextraject). Ben je al in het onderwijs aan de slag, dan staat je onderwijspraktijk centraal en kun je het LIO-traject (leraar-in-opleiding) volgen. Je trajectbegeleider geeft je tips om een realistische inschatting van je studieduur te maken. De keuzes die je maakt kunnen per semester aangepast worden. Ook tijdens je opleiding kun je steeds terecht bij je trajectbegeleider.

Onderwijs taalles

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kun je deze opleiding kosteloos volgen. Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB of schrijf je in via de VDAB-website.

Onderwijs leerlingen met ipad

Kan ik deze opleiding ook combineren met een baan?

Combineer je je studies met een baan? Goed nieuws, want er zijn verschillende manieren om hierbij steun te krijgen van de Vlaamse Overheid. Er zijn drie opleidingsincentives waarmee de Vlaamse overheid werknemers die werk en studies combineren een duwtje in de rug wil geven. Concreet gaat het om het Vlaams Opleidingsverlof (voorheen: educatief verlof), het Vlaams Opleidingskrediet en opleidingscheques.

Om te weten of je in aanmerking komt voor deze incentives moet je nakijken of je als werknemer voldoet aan de voorwaarden. Alle voorwaarden vind je op de pagina van de Vlaamse opleidingsincentives. Ook de opleiding zelf moet voldoen aan de voorwaarden. De opleidingen die recht geven op de Vlaamse opleidingsincentives vind je in de Opleidingsdatabank.

Campus Brugge student

Wanneer organiseren jullie infosessies over deze opleiding?

Heb je interesse om een (verkorte) lerarenopleiding te volgen? Kom dan naar een infomoment of neem contact op met de studieloopbaanbegeleider in jouw regio. Aanmelden voor een vrijblijvende infosessie kan via deze knop.

Lesinhoud
studenten ontspannen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Aan de hand van onderstaande documenten kun je een overzicht krijgen van het programma van het flextraject en van het LIO-traject:

Educatieve graduaatsopleiding Flextraject semester 2.pdf

Educatieve graduaatsopleiding LIO-traject semester 2.pdf

Hier vind je de ECTS-fiche (Brugge of Kortrijk) van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel (Brugge of Kortrijk) met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen van je opleiding.

 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie educatief graduaat in het secundair onderwijs?
Campus Brugge student

Verder studeren

Misschien wil je na de educatieve graduaatsopleiding gaan voor een educatieve bachelor. Je kiest dan voor twee onderwijsvakken waarin je onderlegd wordt en jouw onderwijsbekwaamheid mee uitbreidt. Daarbij kan je mogelijks vrijstellingen bekomen voor de pedagogisch-didactische OPO’s, alsook voor het inhoudelijk deel van één van de twee gekozen onderwijsvakken. Indien je na jouw opleiding vragen hebt hier rond neem je contact op met jouw trajectbegeleider.

Campus Torhout

Aan de slag

Als je een educatief graduaat in het secundair onderwijs volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Tips rond solliciteren vind je terug via www.onderwijs.vlaanderen.be/solliciteren. Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waarin je terecht wil komen, kan de sollicitatieprocedure anders verlopen. Voor het vrij gesubsidieerd onderwijs, solliciteer je rechtstreeks bij de scholen. Voor een school uit het GO! gebeurt dit via elektronische weg vanaf 15 april tot 15 juni zie https://www.go.be/jobs/ Daarnaast zijn er ook buiten het onderwijs heel wat educatieve sectoren en taken waarin medewerkers met een onderwijsopleiding aan de slag gaan. Het verzorgen van educatieve pakketten in musea, culturele centra, nascholingsprojecten enz. behoren tot de mogelijkheden, maar ook meer commerciële functies dankzij je verworven communicatieve vaardigheden.

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.