Studenten autotechnologie

verkorte studieroute autotechnologie

Verkorte studieroute autotechnologie aan VIVES Zuid

Voertuigtechnische vaardigheden leren en praktische kennis van autotechnologie opdoen in één jaar tijd na een eerste technisch bachelordiploma.

Waar kan ik dit volgen?
Volg een verkorte opleiding autotechnologie
Auto onderdelen display

Omdat we met een uitgewerkt traject werken, kunnen we dit aanbieden in een vast pakket met praktische uurroosters. Je moet zelf niet gaan puzzelen, wij doen dit voor je.

Door het grote aantal verschillende groepen in de opleiding kunnen we de vakken van de drie fases combineren in een degelijk programma. Ook een stage in de sector zit in dit geheel vervat.

Student autotechnologie

Wat is een verkorte studieroute?

Deze opleiding is een verkorte studieroute. Om je in te kunnen schrijven voor deze opleiding, dien je al te beschikken over een bachelor- of masterdiploma. Meer informatie over de reguliere bacheloropleiding vind je als je op onderstaande knop drukt. 

Verkorte studieroute autotechnologie studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studieroute

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Moet ik al over een diploma beschikken?

De meeste studenten die al een technisch bachelorsdiploma hebben behaald, kunnen de verkorte studieroute autotechnologie zelfs in één jaar (60 studiepunten) behalen, ongeacht aan welke hogeschool je je diploma behaalde. Ook voor studenten die een bachelor hebben behaald in een totaal andere sector maken we oplossing op maat met een sterk verkorte duur.

Enkele voorbeelden van reeds uitgewerkte trajecten die mogelijk zijn:

  • eerder behaalde professionele bachelor binnen de opleiding elektromechanica, ontwerp- en productietechnologie, energietechnologie, luchtvaart en elektronica ICT = 60 studiepunten, 1 academiejaar
  • eerder behaalde professionele bachelor binnen ecotechnologie, bouw of zorgtechnologie = 90 studiepunten, 1,5 academiejaar!
  • eerder behaald masterdiploma in elektromechanica = 60 studiepunten, 1 academiejaar

Geïnteresseerd? Neem dan vandaag nog contact met ons op. We maken graag voor iedereen een oplossing op maat.

Wat vinden oud-studenten van deze verkorte studieroute?

Uit navraag blijkt dat de studenten heel tevreden zijn over:

  • de aanpak en het aanbod van het traject
  • de persoonlijke begeleiding die ze erbij krijgen
  • de fantastische accommodatie van de opleiding met groot, gevarieerd en ultramodern wagenpark en bijhorend materiaal
  • het “warme” gevoel binnen de opleiding dat je als persoon wordt behandeld en niet als nummer
  • de kennis en de motivatie van de docenten die elk in hun gebied gespecialiseerd zijn

De reflectie die het werkveld maakt over deze studenten is ook enorm positief. De uitzonderlijke kenmerken van deze studenten zijn blijkbaar hun enthousiasme, grote passie voor de techniek en eindeloze inzet. Enkele studenten zijn dan ook na hun opleiding direct gestart met een carrière in de voertuigsector op hun stageplaats.

Het docententeam bemerkt eveneens de enorme passie voor de voertuigtechniek en de positieve ingesteldheid van deze studenten. Dit heeft uiteraard te maken dat ze enkel de voertuiggerelateerde leerlijnen moeten doorlopen met de vele labo’s die eraan gekoppeld zijn. Stel je maar eens in de plaats van een student die enkel naar vakken moet gaan die binnen hun interessegebied vallen!

Vives campus Kortrijk

Inoefenen voertuigelektronica

Om alle voertuigtechnologieën te kunnen bestuderen beschikken we over een modern wagenpark met wagens met klassieke benzine- of dieselmotor zoals Ford S-max, Renault Laguna, BMW X3, Volkswagen Pheaton of Honda Accord. Ook beschikken we over hybride wagens zoals de Toyota Prius, elektrische wagens zoals de Nissan Leaf en de Think!, sportwagens zoals de Nissan GT-R. Daarnaast hebben we ook een eigen ontwikkelde en gebouwde Crosskart en competitiewagens zoals onze Honda Civic rallycrosswagen. Maar ook een Volvo vrachtwagen, een JLG hoogtewerker en een aantal moto's staan ter beschikking.

Voor de bachelorproef wordt vaak, in samenwerking met bedrijven, gewerkt met heel moderne voertuigen en/of speciale voertuigen zoals landbouwtrekkers en -machines, graafmachines, circuitwagens en oldtimers.

De nog steeds aan belang winnende voertuigelektronica wordt bestudeerd in de wagens alsook op allerlei oefenpanelen die worden ontwikkeld door onze eigen onderzoeksgroep "netwerken in voertuigen". Deze is gespecialiseerd is in de digitale netwerken toegepast in moderne voertuigen (CAN, LIN, MOST, Flexray). De onderzoeksgroep werkt intensief samen met de studenten autotechnologie in het kader van hun afstudeersemester.

PVL
 Quote signs

De infrastructuur is nieuw en het materiaal waarmee we werken toekomstgericht: zowel elektrische, hybride als waterstofvoertuigen. Mijn grote droom is om zelfstandig te worden en een eigen garage voor vrachtwagens op te starten.

Lesinhoud
monteur

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie steeds meer in eigen handen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen. Je kan op de ECTS-fiche, onder vakken en inhoud, op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.