HVAC installatie

klimatisering

Bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting klimatisering aan VIVES Zuid

Leer HVAC-systemen zoals verwarmings- en koelinstallaties dimensioneren, energieverbruikstudies maken en totaalprojecten installeren.

Waar kan ik dit volgen?
airconditioningstechniek, koeling, verwarming en ventilatietechniek
HVAC installateur op dak

Wil je alles over klimatiseringsinstallaties en apparatuur te weten komen? Ben je bovendien ook nog geïnteresseerd in de gebouwen waarin deze installaties operationeel zijn en de producten waarvoor ze moeten instaan? Dan is de afstudeerrichting klimatisering de geschikte afstudeerrichting voor jou.

Airconditioningstechniek, koeling, verwarming en ventilatietechniek komen steeds meer in de kijker en de productieprocessen en de comfortinstallaties zelf worden ook steeds complexer. We bereiden je voor om deze systemen te optimaliseren en hun energieverbruik te minimaliseren door je een heel goede kennis van installatietechniek, mechanica, elektriciteit, elektronica en automatisering bij te brengen.

Wat leer ik in deze opleiding?

De opleiding richt zich tot alle studenten met een brede interesse voor technologie, om het even of ze uit het algemeen vormend (ASO) of het technisch secundair onderwijs (TSO) komen.

Het 1ste en 2de semester:

  • Je start met een gemeenschappelijk jaar waarin je kennis maakt met de basis van de elektromechanica.
  • De theorie wordt afgewisseld met labo's en oefensessies.
  • Opleidingsonderdelen: electrical & mechanical design, industrieel productontwerp, mechatronica, energietechnologie, materiaalkunde, statica, fluïdo- & thermodynamica, automatisering en communicatieve vaardigheden.

Het 3de, 4de & 5de semester - de specialisatie:

  • Je koos voor klimatisering (je kunt ook kiezen voor elektromechanica en automatisering). Nu verdiep je je verder in specifieke klimatiseringsvakken. Airconditioningtechniek, koeling, verwarming en ventilatietechniek, gebouwentechniek en hernieuwbare energie komen steeds meer in de kijker te staan.
  • De opleiding volgt de nieuwste trends op het gebied van HVAC.
  • We werken heel praktijkgericht met een 50/50-mix van theorie en labo.
  • We beschikken hiervoor over een uitgebreid labo waarbij je zelf in kleine groepen de theorie in de praktijk kan toetsen.
  • In het 4de semester staat ook de bedrijfsbezoekenweek gepland. De studenten kiezen 3 bedrijven uit een ruim aanbod bedrijven, waaronder ook heel wat bedrijven uit de HVAC sector.
  • Studenten Klimatisering (HVAC) brengen ook een bezoek aan de meest innovatieve beurzen op vlak van HVAC. We trekken hiervoor ook naar het buitenland.
  • Tijdens het laatste jaar gaan we ook altijd op 3-daags bedrijfsbezoek naar Viessmann in Duitsland. Door de fantastische ontvangst bij Viessmann is dit al jaren voor heel veel studenten een onvergetelijk moment tijdens hun opleiding.

Het 6de semester - de bachelorproef:

  • Nu ligt de nadruk op je afstudeerwerk.
  • Gedurende een uitgebreide bedrijfsstage en eindwerk krijg je ruim de kans om jezelf te bewijzen: een periode waar studenten naar uitkijken en een realisatie neerzetten waar ze trots op zijn.
  • Voor de bachelorproef werken we samen met heel wat gekende bedrijven uit West- en Oost-Vlaanderen , er worden ook bachelorproeven over de taalgrens aangeboden.
  • Heel wat studenten klimatisering blijven 'plakken' bij het bedrijf waar ze hun bachelorproef doen en kunnen er onmiddellijk na hun studies aan de slag.
airco installatie

Vakken en lessen

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Vakken en lessen

Kijk je alvast eens een cursus in?

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en praktijk

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt.

De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten, projecten, bedrijfsbezoeken en een eindwerk . Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Vakken en lessen

Kijk je alvast eens een cursus in?

Installatie van verluchting

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Startende HVAC installateur

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Studenten IWT

Ontdek de wereld tijdens je studie!

RS
 Quote signs

Ik koos voor deze opleiding omdat mijn vader een bedrijf heeft dat gespecialiseerd is in loodgieterij en klimatisering. Ik wil dat op termijn graag overnemen maar dat betekent niet dat ik na het behalen van mijn bachelor meteen ga werken. Ik zou eerst nog de opleiding industrieel ingenieur willen doen, om nog steviger in mijn schoenen te staan.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie KLIMATISATIE?
Verder studeren

Verder studeren

  • bachelor-na-bachelor in de industriële wetenschappen en technologie
  • master in de industriële wetenschappen: elektromechanica (industrieel ingenieur elektromechanica) of energie (industrieel ingenieur energie)
Klimatisering HVAC-systeem

Aan de slag

Je bent specialist in de nieuwste technieken op vlak van klimatisering. De vraag naar afgestudeerden bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting klimatisering is heel groot aangezien dit een knelpuntberoep is. Heel wat studenten hebben al een contract op zak wanneer ze afstuderen.

Je kunt onder andere volgende functies uitoefenen:

  • hogere installatietechnicus
  • energiemanager
  • brandertechnicus
  • koeltechnicus
  • technicus stookolietanks
  • technicus centrale verwarming
  • zaakvoerder
  • offertecalculator
  • projectleider, werfleider
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.