haven
Bachelor in het bedrijfsmanagement

Supply Chain Management

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Supply Chain Management aan VIVES Zuid

Ons land is een groot doorvoerland en campus Kortrijk ligt midden in de Eurometropool, het kloppende hart voor logistiek in Europa. E-commerce, interne logistiek, voorraadbeheer en multimodaal transport hebben voor jou straks geen geheimen meer. Dankzij jouw kennis over de internationale handel behoor je straks tot de draaischijf in het logistieke proces van nationale bedrijven of multinationals. Kortom een veelzijdige opleiding met veel werkzekerheid.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Vlotte leveringen garanderen, is Supply Chain Management volgen
Supply Chain Management

De afstudeerrichting Supply Chain Management leidt je op tot een moderne manager die de multinationale netwerksamenleving kent en er graag een prominente rol in speelt. Je hebt interesse in de interne en externe logistieke ketting van nationale en multinationale bedrijven.

Je wil specialist worden in een of meerdere schakels van deze logistieke ketting: van aankoop bij de leverancier over productie, opslag en distributie van afgewerkte producten tot bij de eindklant. E-commerce, warehousing, douane en accijnzen, voorraadbeheer en transportmanagement kennen voor jou geen geheimen meer.

Bij VIVES krijg je les van docenten uit de praktijk, die je naast een grondige economische basisvorming ook de nieuwste digitale logistieke tools leren kennen. Via incompany learning sta je bovendien vanaf het eerste jaar met je voeten in de praktijk. Vanaf het tweede semester van het eerste jaar ga je een dag per week in een bedrijf aan de slag, waar je opgedane kennis onmiddellijk kunt uitvoeren.

Supply Chain Management studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Aan Hogeschool VIVES leer je via incompany learning het vak op de werkvloer

Supply Chain Management is het kloppende hart van elk bedrijf en elke organisatie. Het bepaalt de klanttevredenheid, de omzet en de winst. Op onze campus, te midden van de Eurometropool, bevind je je in het logistieke centrum van Europa. België is immers een belangrijk import/export en doorvoerland, een aantrekkelijke regio voor warehousing en distributie activiteiten en het staat in de top-vijf van de wereld Logistics Performance Index.

Wat leer ik in deze opleiding?

Aan Hogeschool VIVES verwerf je je vaardigheden niet alleen tijdens de lessen, maar ook in het werkveld. Incompany learning noemen wij dat, waarbij je vanaf het tweede semester van het eerste jaar elke week een dag aan de slag gaat in een bedrijf en meteen de praktijk van dichtbij proeft, ziet en ervaart. Op de werkvloer leer je de wereld van de logistiek kennen in de praktijk: je staat te midden in de bedrijvigheid, maakt connecties en leert het beroep zoals je dat nergens anders kunt.

Kies je voor Supply Chain Management, dan kies je ervoor een manager te worden die het hele logistieke proces beheerst. Je wordt de cruciale schakel voor het succes van jouw bedrijf. Bij deze opleiding ligt de nadruk niet zozeer op de technische aspecten van logistiek als wel op economie, management, organisatie en communicatie.

Deze opleiding bestaat uit drie pijlers. In de pijler Internationale handel besteed je aandacht aan vervoersmodaliteiten, vervoersdocumenten, douanereglementeringen en btw-reglementering. In de pijler Warehousing en voorraadbeheer leer je om efficiënt het magazijn te organiseren en/of reorganiseren. De pijler Supply Chain en productielogistiek is ten slotte van zeer groot belang bij een moderne logistieke bedrijfsvoering. Goederen moeten op de juiste plaats en het juiste tijdstip afgeleverd worden, en dit zo goedkoop mogelijk. 

Als spilfiguur tussen klant en dienstverlener word je getraind in vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits of Spaans. Dit diploma wordt erkend door het Belgisch Instituut van Transport Organisatoren (BITO).

student

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

vliegtuig

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen. Na het behalen van je bachelordiploma kan je via een specialisatiejaar, of via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma behalen.

scannen

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

De interne logistieke ketting (warehousing, productieplanning en voorraadbeheer, productielogistiek, supply chain management…) en het externe logistieke gebeuren (transportmodi, douane & accijnzen, transportgeografie, goederen- en aansprakelijkheidsverzekeringen…) vormen de rode draad doorheen de opleiding. Aangevuld met commerciële vaardigheden en een taaltraining, maken ze van jou een bijzonder graag geziene stafmedewerker in het bedrijfsleven en/of in de transportsector. Met specialisatiemodules in ziekenhuislogistiek, short sea shipping, luchtvaartlogistiek en agrologistiek zorgen we er ook voor dat je in deze sectoren meteen aan de slag kan!

Dit diploma wordt erkend door het Belgisch Instituut van Transport Organisatoren (BITO) en de Organisatie van Traffic Managers (OTM). Na een korte stage en aansluitend examen kan je hierdoor ook erkend worden als expediteur, vervoercommissionair of vervoermakelaar.

schip

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Jazeker! In de loop van de drie academiejaren zijn er verschillende stagemomenten. Reeds in het eerste jaar gaan studenten op 'snuffelstage'. Het tweede jaar wordt er een projectweek georganiseerd en is er een internationale uitwisseling. Uiteindelijk in het derde jaar is er een lange stageperiode waarbij de student volledig in het bedrijf meedraait. Voor het afstudeerproject zoekt de student samen met het bedrijf, waarbij de student de stage loopt, naar een oplossing voor een concreet project. Daarvan maakt de student een verslag en verdedigt dit project.

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

haven

Ontdek de wereld tijdens je studie!

LD
 Quote signs

Er is op de arbeidsmarkt een enorme vraag naar logistieke specialisten. Het is veel ruimer dan magazijnen en vrachtwagens. Ook auto’s, treinen, vliegtuigen, douane, waterwegen … vallen binnen dat spectrum.

Lesinhoud
havenarbeider

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studies.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en inhoud

De interne logistieke ketting met warehousing, productielogistiek en de externe logistiek zoals douane en accijnzen, transportgeografie, verzekeringen… zijn de rode draad in je opleiding. We zetten heel sterk in op IT. Vakken als e-commerce, Enterprise Resource Planning, Artificiële Intelligentie, Power BI, Navitrans en Dispatching worden voor jou een troef op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijg je een gevarieerd aanbod van vreemde talen. Je krijgt in het laatste jaar ook specifieke modules over procesverbetering, HR en loonadministratie. We ronden de opleiding af met een leerrijke ervaring aan boord van een RO/PAX-shipping die vaart van Barcelona naar Rome.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week. 

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
 
Internationale handels- en betalingstechnieken
Warehousing
 
Incompany learning
 
9u45
 
Internationale handels- en betalingstechnieken
Warehousing
 
Incompany learning
 
11u00
 
boekhouden
Engels
Intro Supply Chain Management
Incompany learning
 
12u00
 
boekhouden
Engels
Intro Supply Chain Management
Incompany learning
 
13u00
Pauze
14u00
Business Office Skills
Frans
RZL
 
Incompany learning
 
15u15
Business Office Skills
Frans
Communicatie-vaardigheden
 
Incompany learning
 
16u15
Talentontwikkeling
Frans
Communicatie-vaardigheden
 
Incompany learning
 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie Supply Chain Management?
havenarbeider

Verder studeren

Na het behalen van je diploma kan je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren:

 • via een verkorte studieroute (1 jaar) een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in bedrijfsmanagement (bv. marketing, business management & entrepreneurship, eventmanagement…)
 • een bachelor na bachelor volgen (bv. BaNaBa international management)
 • via een schakelprogramma (1 jaar) verder studeren voor een master in handelswetenschappen (1 jaar)
 • studeer je liever nog een bijkomend jaar in het buitenland? We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.
vliegtuig

Aan de slag

Met Supply Chain Management kies je voor een beroep met een hoge werkzekerheid: de meeste van onze studenten hebben al een vaste baan op zak nog voor ze zijn afgestudeerd - zoveel werkgelegenheid is er in de logistiek. Bovendien kun je heel veel kanten uit:

 • logistiek manager in een bedrijf
 • expediteur
 • vervoercommissionair
 • vervoermakelaar
 • exportmanager
 • waterklerk
 • consultant logistiek
 • Traffic Manager
 • purchase verantwoordelijke
 • goederenbehandelaar