Finance & Risk Management

Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting financie- en verzekeringswezen, specialisatie Finance & Risk Management aan VIVES Zuid

Met Finance & Risk Management ben je perfect voorbereid op een job in de financiële sector (bank, financiële diensten, ....) en de verzekeringswereld (verzekeraar, makelaar, risk management, ...). Je leert alles over, online service management en customer relations. Je krijgt er een verkooptraining bovenop. In je job beheer je het vermogen van particulieren en bedrijven. Je adviseert hen bij hun beleggingen, kredieten en verzekeringen. Vaak resulteert dit in een verkoop en vermogensplanning. Een job vinden is geen probleem, met deze opleiding kan je zo aan de slag.

Waar kan ik dit volgen?
Voorbereid op de job in de financiële wereld en verzekeringen
online bankieren

Wie de afstudeerrichting financie- en verzekeringswezen aan VIVES volgt, start vanaf het eerste jaar in de specialisatie Finance & Risk Management. Daarmee zet VIVES in op de allernieuwste trends binnen de branche en studeer jij straks niet alleen af met een sterk diploma, maar ook met vaardigheden die nauw aansluiten op wat de financiële sector vandaag vereist.

Wij leiden je niet alleen op voor morgen, maar ook voor de toekomst. Finance & Risk Management wil young potentials optimaal voorbereiden op een voortdurend evoluerende bedrijfswereld. Naast een brede allround managementopleiding zorgen we ervoor dat je je diepgaand specialiseert in zowel financiën als verzekeringen, waardoor je straks met een diploma afstudeert dat je een grote werkzekerheid garandeert.

In drie jaar word je een adviseur en raadgever van particulieren, KMO's, instellingen, organisaties en grote bedrijven. Je ontwikkelt je talenten op het gebied van informeren, adviseren en onderhandelen, waardoor je later een actieve rol kunt spelen op het gebied van jouw specialiteit. We zetten in op digitalisering, online servicemanagement, customer relations en een grondige salestraining om jou klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

Finance & Risk Management studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik ik in deze opleiding?

Zijn de banken en verzekeringswereld jouw ideale werkplek of kijk je ernaar uit om mee te werken op de financiële afdeling van een KMO? Ben je geïnteresseerd in een combinatie van degelijke commerciële training, stevige informaticaondersteuning, grondige kennis van de financiële diensten en verzekeringsproducten? Financie- en verzekeringswezen is dan wellicht de meest aangewezen keuze voor jou.

In deze afstudeerrichting wordt zoveel mogelijk het nuttige aan het aangename gekoppeld. Verwacht je dus aan talrijke bezoeken aan financiële instellingen en organisaties. Verder leer je tijdens uitdagende projectwerken in teamverband problemen analyseren, informatie verzamelen, verwerken, presenteren én advies geven. Als klap op de vuurpijl breng je een driedaags werkbezoek aan het kloppende hart van de wereld van financiën en verzekeringen: Londen.

Deze afstudeerrichting is erkend door FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) en laat je dus toe onmiddellijk aan de slag te gaan in de bancaire of de verzekeringssector.

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan. 

overleg

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met onder meer stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Na het behalen van je bachelordiploma kan je via een specialisatiejaar, of via een aangepast programma waarin een 'pakket' vrijstellingen wordt verrekend, een extra bachelordiploma behalen.

vives ladder

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

In deze specialisatie wordt zoveel mogelijk het nuttige aan het aangename gekoppeld. Verwacht je dus aan talrijke bezoeken aan financiële instellingen en organisaties. Verder leer je tijdens uitdagende projectwerken in teamverband problemen analyseren, informatie verzamelen, verwerken, presenteren én advies geven.

We maken van jou een financieel en verzekeringsspecialist met elementen als: bankwezen, financiewezen, betalings- en financieringstechnieken, aansprakelijkheidsverzekeringen, brand- & schadeverzekeringen, levensverzekeringen, burgerlijke aansprakelijkheid, registratie & successierechten… En als klap op de vuurpijl breng je een driedaags werkbezoek achter de schermen van het kloppende hart van de wereld van financiën en verzekeringen: Londen.

beurs

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

In de loop van de drie academiejaren zijn er verschillende stagemomenten. Reeds in het eerste jaar gaan studenten op 'snuffelstage'. Het tweede jaar wordt dat een commerciële stage. Uiteindelijk in het derde jaar is er een lange stageperiode waarbij de student volledig in het bedrijf meedraait.

Voor het afstudeerproject kiest de student uit een aantal mogelijkheden. Ofwel wordt een individueel werk gemaakt. Ofwel kan de student ook kiezen om mee te werken in een kredietonderneming. 

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen! 

Ook tijdens het reguliere opleidingsprogramma staan heel wat internationale ervaringen ingepland. Zo neem je deel aan een uitwisseling met studenten van de Nederlandse hogeschool Windesheim tijdens een driedaagse studiereis naar Amsterdam en Zwolle. In het derde jaar maak je een driedaagse studiereis naar het hart van de Europese financiële wereld: Londen.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Nicolas Cornette
 Quote signs

Het grote geheim om te slagen aan de hogeschool? Begin vroeg genoeg met projecten, herhaal vaak, maar vooral: wees geïnteresseerd in je opleiding. Laat je met andere woorden niets aanpraten en sta achter je keuze. En panikeer niet te
snel als je niet meteen iets vindt: ik twijfelde zelf tussen verschillende richtingen, maar heb uiteindelijk toch de juiste gekozen.

Lesinhoud
Bespreking

Studiemateriaal

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

intro Finance
internationale handels- en betalingstechnieken
Risk Management
verzekeringsrecht
burgerlijk recht
ondernemingsrecht
boekhouden
inleiding fiscaliteit
economie
inleiding marketing
dataonderzoek
Excel
beurs en beleggingen
brandverzekeringen
salestraining
Payment Solutions
Profesional Software
Skills
financiële actualiteit
aansprakelijkheidsverzekeringen
persoons- en arbeidsongevallenverzekering
personenbelasting
registratie- en erfbelasting
Digital Service Management
Frans en Engels: bedrijfscommunicatie
kredietverlening
financiële en verzekeringscases
levensverzekeringen
bedrijfs- en transportverzekeringen
autoverzekeringen
fiscale topics
vermogensplanning
Digital Tools
sociale wetgeving
Europees project en talentontwikkeling
consultancyproject
praktijktraining
stage
bachelorproef

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
8u45
 
RZL
Talentonwikkeling
 
Finance
 
9u45
 
Frans
Engels
 
Finance
 
11u00
Excel
Boekhouden
Risk Management
 
Economie
 
12u00
Excel
Frans
Frans
 
Economie
 
13u00
Pauze
14u00
Data-onderzoek
Burgerlijk recht
Risk management
     
15u15
Data-onderzoek
Burgerlijk recht
Engels
     
16u15
Data-onderzoek
 
Boekhouden
     

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie Finance & Risk Management
Verder studeren

Verder studeren

Na het behalen van je diploma kan je nog heel wat richtingen uit om verder te studeren. Via een verkorte studieroute (1 jaar) kan je een bijkomend diploma (andere afstudeerrichting/keuzetraject) behalen in bedrijfsmanagement.  

Je kunt ook een bachelor na bachelor volgen (bv. BaNaBa international management) of via een schakelprogramma (1 jaar) verder studeren voor een master in handelswetenschappen (1 jaar). Of studeer je liever nog een bijkomend jaar in het buitenland? We zoeken samen met jou naar een geschikte partnerschool.

aan de slag

Aan de slag

Aan tewerkstellingsmogelijkheden geen gebrek als je bij deze richting afzwaait. Als afgestudeerde vind je snel de weg naar de banken en de verzekeringswereld, maar ook in kmo's kom je met dit diploma zeker aan de bak. Een grondige kennis van financiële diensten en verzekeringsproducten, een degelijke commerciële training en een stevige informaticakennis zijn hierbij jouw sterke troeven.

Het lijstje met toekomstige jobs is uitgebreid: dossierbeheerder, beursanalist, commercieel bediende, kredietanalist, kantoordirecteur, sales manager, beleggingsadviseur, schadebeheerder, riskmanager, verzekeringsspecialist of relatiebeheerder.