Via deze opleiding verwerf je de beschermde beroepstitel van bachelor in de voedings- en dieetkunde, waarmee je terecht kan in verschillende settings: klinische zorg, gezondheidspromotie, food service, catering en kwaliteitszorg. Je kan je ook onmiddellijk vestigen als zelfstandige.
Het programma is opgebouwd rond vijf leerlijnen. Bij elke leerlijn hoort theorie, praktijk, en soms ook een stage-component:
programma_ved_afstand.pdf
Bij de klinische zorg wordt in eerste instantie de nadruk gelegd op het functioneren van de gezonde mens en zijn voeding, rekening houdend met het dieetdossier, het biomedisch dossier en het psychosociaal dossier. Er is ruime aandacht voor het coachen en motiveren van de zorgvrager, met oefenconsultaties in het zorglab. Verder gaat de aandacht binnen de klinische zorg vooral naar het functioneren van de zieke mens of de mens met een verstoord voedingspatroon of metabolisme. Voor verschillende levensfasen en doelgroepen worden de specifieke noden en behandelingsrichtlijnen bekeken. In het evidence based handelen kom je in contact met wetenschappelijk voedingsgerelateerd onderzoek, wat je toelaat een onderscheid te maken tussen fabels en feiten over voeding. Tijdens coaching en consultatietechnieken worden de sociale vaardigheden en communicatie met de zorgvrager verder uitgediept via case-studies. In het skillslab voer je antropometrische metingen uit, en kom je tot een behandelplan. In de eindfase loop je 10 weken stage in een klinische zorgsetting en werk je een klinisch vraagstuk uit volgens de principes van het evidence based handelen.
Op vlak van gezondheidspromotie en ziektepreventie gaat de aandacht naar gezonde levensstijl (lifestyle en sportvoeding), duurzame gedragsverandering en gezondheidspromotie via maatschappelijke projecten. In de eindfase loop je 4 weken stage, waarbij je met een groep medestudenten een project rond gezondheidsbeleid realiseert in de maatschappij (school, bedrijf, organisatie, gemeente, ….). Creativiteit en ondernemerschap staan hier centraal.
Voor de food service setting leer je in het kooklab de principes van goede hygiënepraktijken en catering management toepassen. Menu’s worden aangepast voor specifieke diëten en je voert sensorische analyses uit. In het kader van grootkeukenmanagement is er een collectiviteitenstage gedurende 2 weken. Hier word je voorbereid op het administratieve luik van het beroep en op je taak als kwaliteitsverantwoordelijke in voedingsbedrijven of collectiviteiten. In de eindfase organiseer je kookworkshops voor specifieke doelgroepen.
In het foodlab leer je de basisprincipes van chemische en microbiologische voedingsanalyse. Een bedrijvenstage kwaliteitszorg is optioneel in de eindfase.
Via het luik professionalisering worden sociale vaardigheden en reflectievaardigheden getraind en krijg je een initiatie in het intra- en interprofessioneel samenwerken. Bij professionalisering verbreed je je kijk op de zorgsector door de zorg te kaderen in een multiculturele en internationale context. Via een keuzeportfolio kan je verder je competenties verbreden en verdiepen.